Po meni čak ni ti pentiumi nisu baš neki deal pored celerona. Malo džubre je zakon, najbolji cpu ikad za 250-300kn. Dakle ne samo office i surfanje nego i gaming (naravo uz uvjet da se pazi što se igra). Složio ili naručio sam par gaming konfi poznanicima oko njega (zadnja sa 250X) i sve što se probalo je OK radilo - codovi (ne najnoviji), AC black flag, fc3. Nažalost nisam imao vremena radit neki monitoring (fps, cpu, gpu usage), ali vidi se da je to OK.
Pentium je barem cca 80% skuplji (i to lockani g3220), a u osnovi je isti kuratz. Ponašanje u igrama im je skoro identično. Računao sam da je sa 270X (a skoro nitko neće stavljati jače gpu od toga na njega) u zahtjevnijim igrama za cpu u SP tipa hitman max 13% jači. Nek eliminiraš samo jednu varijablu (slabija gpu ili normalniju igru za cpu) - potpuno su isti vrag. Dakle kod mene je pentium jedan no go. Pogotovo jer se gotovo uvijek radi o nekakvim budžet konfama, gdje se tih par sto kn može pametnije uložiti.
Izuzetak su naravno neki specifični scenariji (gdje rad jako ovisi o single core), onda g3258 + oc ima smisla. Jednom momku kojem sam pomogao OC je išao 4.2ghz sa stock coolerom ko iz pichke (temp jezgri ispod 80C). Kod intela mi samo nije jasan uncore aka ring aka kako li se već zove kod raznih mbo vendora. U tutorialima se pronalaze oprečne stvari. Što se tiče najnovijih tripl ej naslova, nije neko cvijeće, jer lista igara koje dual core ne može lounchat ili u kojima trokira postaje sve veća
(ima par dolje), troka i u gtaV, također i granica bottlenckanja gpu se pomiče u nazad kako cpu load postaje sve veći
https://youtu.be/PVl8Eupbr_E?t=4m55s
Jbga sa dual core ulazit u 2016 za AAA gaming je kao plašit kuratz golom guzicom, ali ako se pametno odigra, tj. igrat ću to i to onda može biti super ušteda. Također postoji mogućnost velikog upgradea (samo treba iskeširat barem 1500kn za i5, jer upgrejd sa celerona ili pentiuma na i3 je debilana).