View Single Post
Staro 20.10.2015., 12:20   #1
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
(riješeno) Realtek ALC892 driver (Asus Z97i-Plus)

Dakle ukratko radi se Realtek ALC892 audio čipu na Asus Z97i-Plus ploči, na kojoj koristim klasičan 5.1 zvuk na stražnjim šarenim 3.5" jack konektorima, dok na front panelu koristim 3.5" jack za sluške. Znači pričamo o analognim signalima.

Da si olakšam prebacivanje zvuka sa rear na front konektore (sa zvučnika na sluške), krenuo sam u potragu za nekakvom keybinding/hotkey switcher aplikacijom/skriptom tj. nečime što bi mi otklonilo potrebu za stalnim isključivanjem sluški iz konektora (šteta konektora na Sennheiseru ).

Ovaj Realtekov ALC892 čip koristi one svoje Realtek audio manager drivere i tu nastaju problemi.

Ovaj driver zadržava ekskluzivno pravo na prebacivanje između front i rear konektora (zvučnika i sluški) tj. dok god je instaliran Realtekov driver (probano više verzija, starijih i novijih), ne postoji mogućnost odabira između sluški i zvučnika u Playback devices tj. ne vidi zaseban analogni stream za sluške:

Bolje rečeno, spaja dva "zelena" stream u jedan (slika iznad), te samo Realtekov audio manager vidi razliku u streamovima (slika ispod):
Btw nijedna od ovih Realtek opcija/kvačica ne može vratiti stream za sluške unutar Playback Devices, dok god je Realtek Sound Manager instaliran.

Nažalost za postavljanje keybindanja tj. hotkeyeve (za jednostavno prebacivanje između front i rear zvuka), potrebno je da ih aplikacije za bindanje (AudioSwitcher, Hotkeyz itd.) vidi kao dva različita streama unutar Playback devices.

Ovo mogu dobiti tako da deinstaliram Realtekove drivere, te koristim standardne Win7 sound drivere, ALI ... onda gubim 5.1 zvuk tj. imam samo Stereo. Reklo bi se - tako blizu, a tako daleko

Za script aplikacije poput AutoIt je također potrebno da ih se vidi u Playback Devices kao dva različita audio streama, tako da ni ovo ne pomaže.

Stvarno nije baš najpraktičnije svaki put ići u Realtek options i prebacivati ručno

Da li se netko susreo sa ovim trivijalnim paradoksom i ima li tu nekakvog lijeka (osim kupovine nove eksterne zvučne ili digitalnog receivera sa optičkom konekcijom i pripadajućim setom zvučnika ) ?

Tnx

Zadnje izmijenjeno od: dh41400. 20.10.2015. u 12:52.
dh41400 je offline   Reply With Quote