View Single Post
Staro 18.10.2015., 10:23   #25
sakomako
Registered User

Datum registracije: May 2013
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Dakle nije (toliko) bitan "775" i prateći chipset, šta novije to bolje,
čak ni ne mora biti UEFI Bios, bitno je da ima drugi ssd / hdd za os,
bitno je da os uredno barata sa GPT particijama W7 i noviji, zgodno bi bilo potražiti ako ima neki KB update za W7 a vezan je za GPT,
upravo GPT particije su bitne ako se želi koristiti >2TB veličine,
u konkretnom slučaju kolega ne koristi RAID nego vulgaris AHCI,

jesam li što bitno propustio ?
Nisi i točno je sve.

Do neki dan sam i dalje koristio stari Win XP x32 i to je bio razlog zašto nisam razmišljao o diskovima >2TB.

Prije par dana nadogradio sistem na 500 GB SSD i Win 10 PRO x64 i s obzirom na staru ploču socket 775 i ICH10R kontroler zamolio da netko podjeli svoja iskustva sa >4TB HDD koji služe za spremanje podataka.

S obzirom da imam 8 2TB WD GREEN HDD želio bih to zamjeniti sa 2 8TB HDD radi praktičnosti i to je sve, ali nitko od onih koji bi to u principu trebali znati nije mi dao zadovoljavajući odgovor.

Zar moram doktorirat informatiku da bih sam sebi odgovorio na postavljeno pitanje. Hebemu miša trgovcu koji prodaje HDD od 8 TB a nezna što i gdje s tim diskom, kao i serviseru koji svaki dan sastavlja PC-e i nezna odgovorit na ovako u biti jednostavno pitanje!

Postavljam si pitanje kako se tek osječa netko tko nema niti minimum znanja kada dođe takvim stručnjacima i trgovcima u ruke?

Da i znam da kontroler ICH10R ima ograničenje na 3GB/s dok na novijim ide do 6GB/s a na najnovijim i do 12 GB/s, ali to nije poanta priče jer za arhiviranje mi to uopće nije važno, već dali jedan takav disk se prepoznaje u ful kapacitetu i da je moguće na njega staviti samo 1 particiju. Hoće li nešto raditi 1 ili 2 sata kod prenosa podataka nije bitno jer to snimi jednom i onda to stoji na disku, eventualno se ponekad pristupi do tog podatka i po potrebi se prebaci na boot disk radi korištenja, dakle po tom arhivskom disku se u principu podatak upiše samo jednom i onda se samo čita, čak se i ne mijenja. To sam nekada radio sa DVD, ali previše bi ih danas bilo. Dakle disk služi kao arhiva i sigurnosna kopija. I vidim da u principu Seagate Archiv serija upravo tome i služi a cijenom zadovoljava, jedino je pitanje kvalitete tih disova, ali koliko vidim da uz upotrebu kakvu ja imam kod tog diska da i kvaliteta bi u principu trebala odgovarati.

Načelno to radi, ali nekada i neće. Ali nadam se da je Asus ipak dobro napravio svoj BIOS i da nisu baš toliki diletanti pa da ne iskoriste sve mogućnosti kontrolera jer kao što rekoh tko se razumije u te stvari u BIOS-u može čuda napraviti.

U načelu proizvođači HDD su sami izdali programe pomoću kojih se mogu diskovi >2TB iskoristiti u full kapacitetu na Win XP x32, čak je moguće i bootati sa takvih diskova. Dakle postoji i službena podrška za to to je na znanje onima koji su mi govorili da treba UEFI i WIN7.

A rekoh da ima i ploča sa socketom 775 koje imaju UEFI na sebi.

Dakle sve se to može naći na netu uz prijatelja Googla, ali isto tako kao kupac kada pitam servisere onda bi ti po logici svojeg posla trebali valjda znati naročito ako imaju certifikate i ine papire koje neki ovdje spominju, jer inače što stoji iza tih papira i certifikata?

Forumaš Nikky mi je ovom jednom prosto proširenom rečenicom odgvorio na moje pitanje, kratko i jasno, jedino neznam dali posjeduje silne certifikate, ali odgovor je zadovoljavajući i točan, jedino ono o neki KB update za W7 a vezan je za GPT nije potrebno jer se sada sistem boota na Win 10 PRO x64 pa je to po difoltu ugrađeno u OS

Zadnje izmijenjeno od: sakomako. 18.10.2015. u 10:54.
sakomako je offline