View Single Post
Staro 17.10.2015., 16:01   #20
Eladio
..starija garda
Moj komp

Eladio's Avatar

Datum registracije: Dec 2002
Citiraj:
Autor sakomako Pregled postova
Evo malo konkretno. Ne radim RAID polje. Podatke redovno backupiram i to u dvije kopije, koje ne držim na istom mjestu, jer sam poučen iskustvom moje knjigovotkinje kojoj su provalili u poslovne prostorije i odnijeli informatičku opremu koja nije više praktično ništa vrijedila, ali je njoj služila, netko bi od ovdje prisutnih rekao da je to prahistorijski šrot, ali je bio problem u tome da su sa time odnijeli i sve podatke s kojima je radila, tako da je nakon toga skoro 6 mjeseci vraćala nanovo upise u svoje baze podataka. Zato radim sve u dvije kopije i što treba i što ne treba ali neka se nađe nikad neznaš dal će ti zatrebat a ne košta puno i držim kopije odvojeno. Osim toga kada radiš neki projekt, pa ti investitor zatraži neke preinake pa kreneš u tom smjeru, a kasnije odustane od toga pa se vratiš na staru verziju, pa onda opet smisli novo, zato rado čuvam skoro svaku verziju i varijantu koju sam radio jer nikad neznaš kada će ti neki međurezultat i međufaza ponovo zatrebat. A poslije neka to stoji ionako ne košta puno a ponekad dobro dođe pa kada ti zatreba imaš već neke stvari riješene ili možeš pokazat nešto oko čega ne trebaš ponovo gubiti vrijeme. Na sreću cijena arhiviranja podataka danas je jako niska i spremaju se u elektronskom obliku na sve manje prostora. Nekada smo baratali sa hrpom disketa, pa streamera, sada diskova, ali nadajmo se da će uskoro kapacitet opet porasti.

Baš zato što nisam informatičar niti trgovac takvom robom imam valjda kao kupac pravo pitati neke stvari o robi koji bi kupio i kako radi a da ne trebam za tako nešto pročitati sve o kontroleru na ploči te još proučiti napise na forumima i brdo toga da bi došao do odgovarajućeg saznanja i spoznaja, jer ja to mojim mušterijma ne radim iz svojeg područja već im pružim adekvatne informacije, a ako neznam onda ja radije izgubim vrijeme jer ću se brže i lakše snaći na području moje struke nego netko tko nije u tome, tako sam očekivao i odgovor na moje pitanje od onih koji su u struci.

Jer žalosno je da ja koji nisam u toj struci moram otkrivati toplu vodu koju bi oni koji svaki dan sastavljaju barem 10 konfiguracija trebali znati pogotovo ako taj posao rade već barem 10 godina onda bi takve stvari trebali imati u malom prstu! Nisam niti očekivao da mi na moje pitanje odgovori trgovac, ali serviser bi trebao to ipak imati u malom prstu, naročito oni koji sastavljaju konfiguracije i na njih još instaliraju operacione sisteme i to svaki dan po najmanje deset konfiguracija i tako rade već deset godina, a u međuvremenu im dođe i nešto od tog starog šrota na popravak!

Mislim da sam pitanje koje sam postavio više nego jednostavno i logično, a problem imaju oni koji ne poznaju svoj posao dovoljno i područje na kojem rade.
sto se tice prahistorijskog srota - sve se svodi na pouzdanost, a sad ti vidi koliko ti je sta vazano
sto se tice backupa, drago mi je da back up radis na dva mjesta , uvijek bolje nego na samo jedno , ali murphyevi zakoni uvijek mogu iznenaditi..

gle, cijelo vrijeme preskaces ono sto ti je vise nas reklo..
tomek ti je sve rezimirao u jednoj recenici "službeno što proizvođač ili neki standard tvrdi da se može > to je službena izjava koju će ti svaki normalan prodavač reći. Službeno za 2TB+ moraš imati UEFI + Win 7 (iako sam osobno naletio na probleme sa 7-icom) " ..a ne blatis bezveze jer ti to nije struka i ne razumijes neke stvari ..opcenito govoreci svi samo nesto blate..
nekad smo se pravili pametni, a sad se pravimo glupi kad dodjemo pred prodavace, da nam se i amerikanci smiju

drugim rijecima, ne petljas okolo kriveci druge ljude bespotrebno, uzmes komp i tamo gdje kupujes pitas da li ti ga mogu probati u servisu prije nego sto platis, i to je nacin.. jer koliko god ti mislio , "misliti je *'+* znati"
platis deckima koka kolu orginal i to je to ..

Ps
ja sam morao rezati plocu + adapter, ali nisam morao dirati bios ..

MojSkuter
---------------------------------PEACE
Eladio je offline