Jedna stvar, koja mi u zadnje vrijeme privlači pažnju, valjda zato jer sam stari konj na pragu 40 tih, su android handheld konzole namijenjene primarno emulaciji.
Ima ovdje raznih primjeraka, od kojih većina nije vrijedna spomena, što zbog kvalitete izrade, što zbog nevjerojatno lošeg kopiranja PSP dizajna gdje se opet vraćamo na dobro poznatu kinesku politiku, nabij specifikacije, uštedi na ekranu, plastici itd.
Sad ćete se pitati, "a zašto bi kupio handheld android konzolu ako posjedujem tablet koji sve to može emulirati i pokretati?"
E, pa zato, jer, je jednostavno nezamjenjiv osjećaj prave "tipke", analoga i dpada. Krenuvši tom logikom, prvo sam koristio
IPEGA 9023 teleskopski bluetooth kontroler. Dakle, riječ je o kontroleru u kojega se umetne tablet veličine i do 10 inča, spoji bluetoothom i igra se.
Ovo je ljepše na papiru nego u praksi, iz jednostavnog razloga, jer imate osjećaj da držite veliki volan u ruci a ne uređaj za igranje, tipa PSP ili 3DS.
Dakle, odbacio sam IPEGA kao riješenje.
Gledao sam alternative, i nakon brda loših psp kopija, jedan uređaj definitivno odskače.
Riječ je o
GPD XD, uređaju, dolazi od ekipa koja je odgovorna za GP WIZ, prije 5 godina, riječ je dosta kvalitetnoj hadnheld konzoli koja je izgledala kao GBA, a uspješno emulirala sve od C 64 do PS1.
GPD XD ide, puno, puno dalje.
Sa vlastitim ugrađenim sučeljem, ovo čudo emulira sve do PSP, NDS, DC konzola sa jako responsivnim kontrolama i dobrim hw. :
CPU: Rockchip RK3288 Quad-Core(ARM Cortex A-17+ Mali-T764)
Process: 28nm HKMG
GPU: ARM Mali-T764 600MHz
GPU memory: Shared memory
Power management chip: Japan's Ricoh
RAM: DDR3-SDRAM 2G
WIFI: Supports 802.11b/g/n/ac(2.4GHz)
Bluetooth: Do not support
TE,ASTC,AFBC memory compression technology: support
Storage: Built-in 16/32G. Support Micro SD(TF) card, Maximum support 128GB
Screen size: H-IPS 5.0 inches capacitive touch screen. Resolution: 1280x720; 1677 million color displa
Sensor: Gravity Sensor
keys(A/B/X/Y, L1/L2/L3/R1/R2/R3)
Built-in microphone
Dolby sound supported
HDMI 2.0
Webcam: No
Battery: 3.8V 6000mAH 22.8Wh
Weight: 300g
Color: Black,Blue
Dakle, sve je tu osim bluetootha, čak i HDMI.
Tu je i dingooity forum za podršku, odlične kontrole koje posjećaju na 3DS.
Cijena je relativno povoljna, 130-160 € + pdv naravno, jer ga uvozimo.
Trenutno najbolji deal je 163 € sa free DHL shipipng, dobijete još 32 gb SD card, +HDMI kabel i torbicu
direktno od Wilgooa
Streaming igara sa steama radi isto normalno. Kao i kontrole.
Ima samo jedna mana.
Android igre koje su isključivo u portrait modu (Dragon quest 6,5,8)
ima ih malo, su ovdje teško igrive zbog layouta konzole.
Što i nije neki hendpikep, jer se većina DQ naslova uredno vrti na DS emulatora, dok je DQ 8 jako loš PS2 port na android, čak i na zvijerima od tableta tipa nexus 9 se teli ispod 25 fps. Ja sam osobno, za navedenu igru odma tražio refund, vrtilo se to uredno na mom LG PAD 8,3 V 500, ali igranje na način da se tablet drži okomito jednom rukom i igra drugom je
No square enix je naučio lekciju valjda.
Ja čekam 11. mj i finance, pa ćemo vidjet kako to izgleda.