Pravila su drukcija od faxa do faxa no u principu to bi trebalo izgledati ovako (osim za medicinu):
Veleuciliste i strucni studiji:
-trajanje: 3 godine
-titula: prvostupnik
-daljne opcije:jedna godina polaganja razlike predmeta sa sveucilista ako zelite ici na dodatne dvije godine
Sveucilisni studiji:
-trajanje: 3 (dodiplomski) +2(poslijediplomski) godine
-objasnjenje: vec nakon 3 godine se stjece titula prvostupnika (prije se moralo zavrsiti 4 ili 5 ovisno o faxu nakon kojih bi postao dip.ing.) i tad odlucujes da li ti je dosta studiranja(bilo kada u zivotu se mozes vratiti i upisati daljnje 2 godine) ili ides na dvije dodatne godine s kojima stjeces titulu magistra znanosti...
Osobno sam prosli cetvrtak razgovarao sa Dr. sc. T. Mikcem dekanom Tehnickog fakulteta u Rijeci i moram reci da mi je zao sta ovaj sustav nije vrijedio dok sam studirao elektrotehniku na doticnom fakultetu (sad studiram informatiku na veleucilistu)... Naime, svatko tko je bio na nekom tezem faxu tipa elektrotehnika, strojarstvo...znati ce cijeniti cinjenicu da se novim sustavom 80%ocijene stijece prije ispita te da je broj kolokvija drasticno povecan...IMHO mislim da je puno lakse uciti 3 puta po 3-4 dana (30-tak stranica) i dati predmet preko 3 il vise kolokvija nego uciti odjednom 3 tjedna jedan predmet i onda pasti pa opet izgubiti 2 tjedna za ponovni izlazak i ode godina...
Primjeri:
1. Recimo dosada si iz Inzinjerske grafike i CAD-a morao nacrtati 7 crteza i poloziti osnove autocada, te biti na 90%vjezbi i 2 predavanja u 4 mjeseca da bi mogao pristupiti ispitu, pa ako polozis ides na usmeni...a sada nemas ispit vec 10crteza i auto cad i ides direktno na usmeni....
2.Matematika: nije bilo kolokvija vec se cijeli ispit polagao...sada imas 6 kolokvija (sto ti je 3-4 gradiva po kolokviju) pa racunaj koliko je lakse nauciti matrice i derivacije za jedan kolokvij... nego ici na ispit za koji moras proci 18 gradiva (determinante,matrice,vektori,limesi,integrali,dvostruki integrali,derivacije....)