Citiraj:
Autor Drug Brko
Za CAD koliko sam osobno osjetio, bitniji je RAM a još bitniji SSD. C2D, Xeon C2Q ili i5 skylake je sasma sporedan u cijeloj priči.
No eto. Ko voli nek izvoli. DIY metoda je opisana.
Vraćam se novijim tehnologijama i socketima. S775 i S1156 ostavljam povijesti 
|
Ja ću još godinu ili dvije živjet u povijesti S775 i na staroj krami.
Ionako će uskoro doći nove grafičke sa novim ramovima, a vidjet ćemo što će AMD ponudit na godinu, a mislim da ću i 14 nm generaciju preskočit i kupiti slijedeću 10 nm. Nije da ne mogu i sada kupiti ali ne dobivam ništa posebno sa povećanjem snage procesora. A nekako mi se čini da ovo na 14 nm ne predstavlja ništa bolje od prijašnje dvije generacije 22 i 32 nm.
Kao što rekoh nešto mi miriše da moraju nešto bitno promjenit, jer polako pada prodaja, a svaka generacija donese samo 10% poboljšanja.
Najbolje se vidi koliko je tržište PC u zaostatku na napredku pametnih telefona, koje se tamo već rezolucije vrte i uz koju malu potrošnju, tako da će žele li i dalje jednaku prodaju morat malo sjejst za stol i isprojektirat nešto znatno bolje, kao i način na koji komuniciramo sa računalima, jer neke stvari se nisu promjenile od izlaska prvog PC tamo početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća. Programi su samo dobili bolju šminku ali u načelu sve je ostalo isto samo je Excel zamjenio Lotus 123 i Quadro, a Word umjesto Word Perfekta i Wordstara.
Ono što još uvijek nikako ne radi je glasovna komunikacija sa PC kao i prevođenje glasovnog teksta, a kao što vidimo i automatske prevodilice još uvijek prevode jako loše, tako da ima još puno mjesta poboljšanjima umjesto što nam uvaljuju šminku i minimalna poboljšanja. Na području HDD su govorili o desecima TB a mi smo još uvijek na 8 TB maksimum, recikliraju i crpu postojeće tehnologije do zadnje kapi krvi tako da ću i ja moj PC isto tako dok ne izdahne, jer praktično bilo što da kupim danas sve je to isto samo malo bolje ušminkano i malo brže, ali bitnog skoka nema kao niti novih tehnologija!