Nikon 105 vs Tamron 90 VC USD
Nikkor je oštriji u odnosu na tamron na f2.8 ali tamron ima bolju oštrinu kad ga se stopira več na f4 pa do f11 gdje ih difrakcija izjednačava.
Tamron ima 0.5 do 1 EV bolju stabilizaciju, manju vinjetu i manju distorziju.
Ima 3 fokus limit prekidača, nikkor 2 iako je ovo manje bitno...
Iako kad su macro objektivi u pitanju bar ovi, optički su dosta dobri
i sve te aberacije su zapravo zanemarive.
Nikor ima koju desetinku brži af i manji flare. Tako kažu reviewovi, više njih.
Na fotkama se nece dati primjetiti al ak na papiru bolje dobim za manje para zašto ne?
Jedino se nezna kako će third party objektivi radit na budučim tijelima aparata jer se canikon neće pretgrat da ih napravi kompatibilnim.
Razlika u cijeni je velika a vrlo vjerovatno bi bio jednako zadovoljan s oba.
Nije prvi put da tamron ili sigma naprave nešto bolje ili jednako dobro.
Pogledajmo samo Sigma Art seriju.
Zašto je ijedan objektiv bolji od drugog? Ak niš drugo i price/performance omjer je za neke bolje.
Jedino banana ak naletim na lošu kopiju. Tamron nije poznat po quality controlu...
Tako recimo Nikkor 35 DX je bombončić
Kad imaš malo af pointova onda su svaki individualno puno veći i obratno, kad ih imaš 68 onda su prilično sitni i time precizniji.
Ak uvijek koristiš srednji, a želiš da subjekt odnosno mjesto fokusa bude na rubu moraš napraviti recompose.
Kad to radiš s recimo 85mm f1.4 na manjoj udaljenosti, uvijek imaš backfocus. User error.
http://digital-photography-school.co...ompose-method/
Mogučnost AF-C moda s dynamic area je loša ak nemaš dovoljno točkica. Znači tracking 0 bodova.
Postoje situacije kad s lošijim, sporijim ili kakvim god af il kojom drugom manom aparata propustiš slikat nešto jedinstveno.
Isto vrijedi za rafal i velik buffer. Propustiš dio akcije.
Što se tiče autofokusa, neznam za sony i mirrorless opčenito jer koriste neke hibridne ali...
DSLR koristi fazno detektni pomoću optičkog tražila, koji je brži ali nepouzdaniji, a kontrastno detektni se koristi kad imaš live view uključen i tada ogledalo nije na putu senzoru kod potvrde autofokusa.
Pa se još i zove on sensor CDAF. Daleko sporiji način fokusiranja ali daleko precizniji. U live viewu ne može biti front i back fokus.
Kad se testira dslr i objektiv na autofokus probleme prvo se napravi slika u live view s cdaf i takva služi za referencu.
Imam 100% coverage, al kad uzmem tuđi fotić zaboravim da nemaju svi 100%.
U svakom slučaju svaki sustav i kombo tijela i objektiva ima nedostatak
I da treba naučiti kompenzirati te nedostatke ali ako ih se da zaobići...
Dugo sam koristio kompaktni fotić point and shoot koji je imao ili auto ili program mode.
Slikao sam 4 godine na način da koristim exposure lock i focus lock funkcije jer kako inaće dobiti željeni shutter speed ili otvor.
Bez manual fokusa za macro i još svašta. I tako dosta mi kompenzacija.
Pomak na dslr je s magarca na slona