Taj tamron uopće nije skup 3,500. Naravno da ću fokusirati manualno, ali macro nije jedina namjena macro objektiva.
Autofokus je dobar dodatak za sve ostalo čemu kratki tele može poslužiti, od portreta do pejzaža i wanna-be wildlife-a.
A stabilizacija sa 4EV je odlična stvar nama koji nemamo sony.
U bliskoj budučnosti namjeravam nabaviti nešto tipa 150-600 pa će mi ovo biti dobar intro.
Nemam 18-55 nego Sigmu 18-35 f/1.8 tako da nikakvi dioptri i prstenovi mi ne igraju.
Prstenove je najpametnije koristiti ak već imaš macro 60 kojeg si naveo ili 90.
Kod minimalne fokus udaljenosti internal fokus objektivi imaju manju fokalu.
Tako recimo nikkor 60 na minimalnom fokusu ima 37mm fokalu i kad se na to prikelji 35mm ring dobije se 2:1 (na full frame)
Sa 18-55 i ringovima dobije se tek 1:1.5 i to na aps-c, i to jos uvijek nije pravi macro.
Takvo uvečanje dobim sa starim kompaktom koji ima 1cm minimum focus.
Da ne govorim da taj 18-55 kao i svaki drugi zoom nije dobar na max fokali.
A i dodatkom ringova se gubi radna udaljenost koja u slućaju navedenog nikkor 60 iznosi samo 5cm.
Dodatkom 35mm ringa to bi bilo 1.5cm a to je već slučaj lošeg osvijetljenja.
Zato se i kupuju za macro veće fokale baš zbog tog radnog prostora i opuštenijeg rada.
Već sam dobro proučio sve opcije a novci nisu problem. Iako je taj tamron kompromis u odnosu na nikkorov 105 micro koji je 6,000 a treba li spominjati da nije bolji.
Uostalom što je s onim "kupiti skuplji objektiv"?
Kad kažem bolji autofokus mislim na broj autofokus točaka i broj križnih autofokus točaka.
A isto tako i njihovu osjetljivost. Ako korisriš milc onda imaš live view contrast detekt koji je superioran
u odnosu na onaj fazno detektni pri korištelju optičkog tražila.
Tako da kad s jeftinijim tijelom imaš 15 af točaka od čega samo jedna križina... Nije baš zabavno fokusirati u određenim uvjetima.
Da ne spominjem da je veličina svake te točke ogromna pa fokus može legnuti bilogdje unutar.
Strogo treba voditi računa što se fokusira i koliki je kontrast.
Naravno da je viewfinder šala

Ali 95% coverage mi ide na živce u situacijama kad je bitno gdje kadar počinje a gdje završava.
Kad sam nedavno bio na svadbi fotograf je imao Canon 1D neznam koji mark a objektiv nisam skužio koje je koristio.
Nisam htio buljiti da ne pomisli da sam lud
Općenito vama koji imate full frame ili neko drugo high end tijelo je izbor očit kad je u pitanju
izbor između aparata i objektiva.
Ali u buđet kupnji stvarno treba staviti sve na vagu. S jedne strane prednosti boljeg tijela s druge objektiva.
I onda svakome svoje