View Single Post
Staro 08.10.2015., 00:26   #1745
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Počeo sam s 2 kit objektiva, prodao sam ih i uzeo 18-180, all round. Imao je svojih mana, ali meni konkretno više prednosti nego 2 objektiva koje bih usred nekakvog poslića morao stalno mijenjati i paziti gdje ću odložiti opremu.

Sljedeći aparat koji sam kupio, kupio sam posebno tijelo i posebno Sonyev 18-250 objektivom, koji je bio 4 puta skuplji od Tamrona 18-200, i 3 puta skuplji od Tamrona 18-270. Vrijedio je i više od toga. kad sam kasnije uspio probati te Tamrone. Sad su cijene pale, ali još uvijek je sličan odnos.

Jedini problem s tim all round objektivima je što su podcjenjeni. Vlada nekakvo mišljenje da ne valjaju, ali ako novi košta ispod 2000 kn, dobiješ točno ono što si platio...sranje.

Stabilizacija me tu nimalo ne zanima, jer eto, koristim Sony i žalim sve s drugim sustavima koji nemaju stabilizaciju u tijelu.

Kvalitetna stakla su najbitnija tu. Pogledaj ove objektive koje sam ti spomenuo. Tamroni možda imaju više tih tvojih "featurea", ali Sony je definitivno kvalitetniji objektiv i to mogu potvrditi iz prve ruke. Još i fotke od tog Sonya imam, bez ikakve obrade.
Jedina mana...mora biti dan. Takav rang ne ide s velikim otvorom blende.

Što znači bolji fokus? Brži? Kupi SSM ili SWD ili kaksevećkodtebezove objektiv
Precizniji fokus? Provjeri front i back fokus, ako u tom nije problem, imaš defektan objektiv. Nije nemoguće, događa se.

Manji šum na višem ISO-u nije problem, to je na psihičkoj bazi. Ni na jednom printu, osim možda veličine jumbo plakata, taj šum nećeš vidjeti. To što tebe to na ekranu, kod 200% uvećanog prikaza dira, to je tvoj problem.
Počeo sam na Olympusu, koji šumi na 800. Naučiš se s vremenom to kontrolirati i iskoristiti maksimum iz onog što imaš.

Bolji viewfinder produžuje vijek aparata
Ako kod prve fotke koju okineš i pogledaš što si dobio, ne vidiš koliki ti je kadar, onda je to opet problem u tebi.
Ako se i dovedeš u situaciju da ti to odreže fotku, onda imaš problem koji se zove "ne znaš kadrirati".

Za distorzije i vinjete imaš profile za svaki trenutni digitalni objektiv. Jedan klik i nema ih više. Sasvim normalna stvar za optiku, i ništa što se ne da riješiti u sekundi.

Pa, pogodi zašto koristim Sony? Nudi mi najviše za najmanje novaca. Svako tijelo ima stabilizaciju, izbor objektiva je ogroman jer skoro svaki AF Minolta objektiv iz 80-ih mogu dobiti za par stotina kuna (28mm f/2.8, 50mm f/1.7, 35-70mm f/4 macro, 70-210mm f/4...) i na svakom aparatu radi jednako brzo i precizno jer je AF na šaraf. Ako već ne radi precizno, AF adjustment se podesi na aparatima koji to mogu, ili servis na onima koji to ne mogu.
Za nešto više novaca dobijem zabrtvljeni SSM 16-50mm f/2.8 koji sam spomenuo.
Ako si hobist, onda ne kužim nasjedanje na Canon i Nikon sustave koji ti uvaljuju opremu istih karakteristika za nekoliko puta više novaca.

Pogledaj ovaj test
http://www.photoclubalpha.com/2012/0...200mm-f4-l-is/

Prastaro Sony tijelo i još stariji objektiv. Tijelo se nađe za cca. 3000 kn, a objektiv sam prošli tjedan prodao za 600.
Zbroji vrijednost Canonovog kompleta...

Nikon ide za 400 kn. Prodaju se i po duplo više, ali stoji mi i skuplja prašinu. Trenutno je kod kolege koji ga koristi za jedan projekt.

Macro riješiš s prstenovima. Macro riješiš i starijim objektiva bez AF. AF na macro objektivu je najveća glupost na koju možeš baciti novce jer će ionako u 99.9% AF raditi ukrug tražeći točku na koju da fokusira i završiti ćeš fokusiranjem ručno.

Najjeftinija opcija je da si s ebaya naručiš reverse prsten. Na njega montiraš taj 18-55 koji već imaš i imaš macro objektiv. Dakle, prednji dio objektiva ti postaje stražnji.

Dalje imaš macro prstenove koji ti odvajaju objektiv od senzora, tzv. macro tube. Par dolara te košta varijanta bez AF kontakata, a ako baš trebaš AF, mislim da košta ispod 50 dolara. Dobiješ u većini slučajeva 2 prstena, ovisno o povećanju koje hoćeš postići.

Skuplje varijante su da nađeš manualni macro (mislim da sam vidio 55mm Nikon među oglasima na njuškalu, ako nije već nestao)
Vidim da ima 60mm f/2.8 AF Nikon za 2500 kn)

Imaš i ultimate geek opciju s kojom sam se neko vrijeme bavio, a to je double reverse macro. Na aparat prvo ide teleobjektiv na normalan način, a na teleobjektiv se naprijed namontira širokokutni objektiv naopačke i na kraju dobiješ mikroskop.

Kažem ti, bacaš novce na taj Tamron bezveze.

U pitanju je Sony A7 II

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: BENQ PD3200Q
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX
1v@n je offline   Reply With Quote