Kažeš imao si sreću probati jeftinija tijela i bolje objektive, ja nisam i onda ti moram vjerovati na riječ.
Kad budem imao više iskustva i isprobao više aparata, objektiva i opreme možda budem pametniji po tom pitanju.
Nažalost hobist sam pa neznam hoću li baš imati mogučnosti.
Sve što kažeš stoji, i sa pozicije profiča što kažeš znaš što slikaš i po tome namjenski kupiš objektiv točno za ono što ti treba.
Ali s pozicije amatera kome treba nešto za allaround u svakoj prigodi još uvijek neznam kako pomaže skuplji objektiv.
Amateri uglavnom kupe kit i koriste ga za svašta kao allaround.
Baš zato što allaround recimo 18-200 nije namjenski u smislu da je specijaliziran za nešto, osim zooma.
Skuplji allaround može jedino nuditi stabilizaciju i širi raspon, time biti duplo ili više skuplji, ali bolji ne.
Meni bi osobno puno više značio bolji fokus, bolji viewfinder i manji šum na višjem isu, i koješta još.
Bolji viewfinder produžuje vijek aparata. Kad imaš 95% ili manje coverage često ti neke stvari na tim rubovima kvare kompoziciju pa moraš pokušavati dok ne ispadne bolje time trošeći bateriju i shutter
Kad kažeš da se aberacije ne vide na 15x10 printu samo si djelomično u pravu.
Distorzija i vinjeta se uvijek bolje uočavaju na manjim fotkama. Primijeti da u reviewima objektiva kod testa na distorziju i vinjetu uvijek slikaju pločice u zahodu

pa ti stave manju slićicu da se bolje vidi, dok za sve ostalo ide 100% crop.
Da se ispraviti ali ne slikaju svi Raw. Fotoaparati ispravljaju distorziju ali samo za OEM.
Pa super što za Sony ima f/2.8 za tu cijenu. Nikonov 17-50 f/2.8 je 10,500 kuna,
dok kit 18-55 dođe 1,200, optika po pitanju oštrine i aberacija nije bolja.
Stvarno se treba zapitati treba li ti taj f/2.8 baš toliko.
Srećom pa postoji sigma i tamron verzije za 3,000 ali nažalost oboje sa soft rubovima, tamron verzija čak vrlo loša na rubu.
Osobno bi radije kit 18-55 i 50 1.8.
Hvala na ponudi za Nikon 100tku, ali kupujem Tamron SP 90mm f/2.8 1:1 Macro USD VC.
Ali čisto informativno, za koliko bi se odreko tog Nikona?
Čini mi se kao zanimljiva opcija dok se ne skupi za 85 1.8. Al kad već uzimam taj macro...
Koji Sony mirrorless je u pitanju?