Citiraj:
Autor trouble
Mislio sam da će na boldu biti neki link....
Inače ovako u regular searchu cijene prvo njemačku ili belgiju tek onda ameriku. mora da su to ovu ŽKP ljubitelji diljem svijeta slagali 
|
Pa mogao sam staviti
Top 50 piva na Ratebeer (omjer američkih i neameričkih 43:7),
Top 100 piva za 2015. (80:20),
Top 250 na Beer Advocate (219:31),
Top 36 na Untappd (35:1). Ili pokazati
brojkama u kojem je zamahu pivarstvo u USA i kako bilježi
povijesne brojke. Mogu i staviti
link na podatak o gotovo 18 i pol tisuća različitih piva koje možeš popiti u Kaliforniji.
Što se mojih iskustava tiče USA drži drugo mjesto na
ljestvici zemalja iz kojih sam probao 15 ili više piva, iza Danske. Belgija četvrta, Njemačka 12 od 17.
Problem Njemačke je što je dosadna. Tradicionalna piva baziraju im se na nekoliko stilova koji se ponavljaju unedogled. Istina je da svako selo ima svoju pivovaru, ali mi je bio totalno nevjerojatan koncept da donedavno nisu postojale pivske birtije sa deset (niti sa deset jer to je vrlo malo u današnje vrijeme) točenih različitih proizvođača koje bi se redovito rotirale. Krenulo je i tamo polako sa novijim, modernijim pivovarama međutim još uvijek je to relativno sporo.
Belgija je ipak puno zanimljivija, ali i relativno mala zemlja. I oni su se uglavnom bazirali na neke svoje stilove, ali lepeza tih stilova puno je veća nego kod Nijemaca. Uspjeli su sačuvati lambic piva koja imaju nekoliko podstilova i posebna su sorta.
S druge strane u USA imaju i neke svoje stilove koji su vrlo cijenjeni i rade ih izvrsno. Uz to imaju pivovare koje su se specijalizirale samo za npr. belgijska piva ili europske stilove i rade ih jako dobro. Ponovno su počeli proizvoditi neke zaboravljene europske stilove poput gosea. Općenito se ne boje eskperimentirati i ima stvarno ludih kombinacija.