Citiraj:
Autor Sacred_Zd
Pod featurese mislim na karakteristike, odnosno osobine objektiva.
To je inače sve ono što proizvođač navodi pod specifikacije. Nekad su objektivi bili takvi da su fokala, otvor blende i konstrukcija, u smislu broja elemenata i grupa, bili jedina karakteristika,
ak ti se več ne sviđa riječ feature.
Danas u ovo modernije doba dobivamo razne dodatke koji objektiv čine skupljim - autofokus motor, tihi autofokus, stabilizacija slike, weather sealing, DOF skala, skala udaljenosti, AF/M prekidač, autofokus limiter, coating. Prvo to, pa onda ak je objektiv optički bolji od konkurencije onda možeš dalje pumpati cijenu kao što to Zeiss radi sa svojim prime objektivima.
|
Brkaš pojmove. Još uvijek su fokalna udaljenost, otvor blende i konstrukcija glavne karakteristike. Ti featuri kako ih nazivaš su samo detalji koji će objektiv svrstati u određenu klasu.
To što su SSM, SWD i slični nazivi za tiši i često brži AF toliko danas rasprostranjeni je čisto zbog AF mogućnosti za vrijeme snimanja videa.
Netko tko snima životinje u divljini, neće ni pomisliti na objektiv bez brtvi. Netko tko snima sport, neće ni pomisliti na objektiv s klasičnim AF motorom itd...
Koristim Sony čiji su objektivi screw-driven (iliti na šaraf) ili SSM. SSM nije možda 10x brži, ali je 100x tiši, a nekome tko kupi Sony zbog AF za video, itekako je bitno da se fokusiranje objektiva ne čuje na snimci.
Imam tu sreću, pa mi je par kolega izvor vrhunske opreme za Canon i imao sam prilike uspoređivati jeftina tijela sa skupim objektivima i obratno.
Najjeftinije tijelo će sa skupim objektivom dati drastično bolji rezultat nego obratno. Vjeruj mi na riječ.
Citiraj:
Autor Sacred_Zd
I svi ovi dodaci koštaju kad usporediš cijene sa starijim verzijama objektiva koji su imali samo manual fokus, f/X i X fokalu.
Dali ih svi ti tehnički dodaci čine optički boljima? Pa ne baš. A k tome svako odstupanje u fokalnoj dužini od 50mm u bilo kojem smijeru također košta, uzmi za primjer ultra wide i tele objektive pogotovo u kombinaciji s velikim otvorom.
|
Naravno da koštaju. Optika se promijenila. Objektivi su film morali osvjetljivati pod oštrim kutem, a digitalne senzore moraju pod kutem od 90 stupnjeva. Cijeli research & development odjeli sigurno ne sjede i ne recikliraju stare objektive.
Pa da, čine ih boljima, boljima za konkretnu namjenu. Nećeš doć u dućan i kupiti 70-200mm f/2.8 IS L ako fotkaš portrete u studiju. Isto tako nećeš kupiti 85mm f/1.4 G ako fotkaš sport. Ako ne znaš treba li ti, vjerojatno ti ne treba.
Netko tko zna što konkretan objektiv omogućava, i zna kako to iskoristiti i unovčiti, njemu su takve stvari i namijenjene.
Citiraj:
Autor Sacred_Zd
Zato i navodim primjer Nikkorovih 35mm objektiva. Da, f/1.4 je FF objektiv, ali ljudima koji imaju APS-c to ne znači ništa obzirom da ne postoji 35mm f/1.4 za APS-c Nikon pa onda ak ti baš treba f/1.4 to ti je jedina opcija. A razlika u cijeni je isključivo zbog skupoče izrade 35ice koja je na FF wide i još k tome f/1.4
Razlika u kvaliteti fotografija ne postoji između DX i FX verzije, barem ne u velikoj večini situacija u kojima se objektiv koristi.
Onaj tko nezna bi išo logikom skuplje-bolje.
Ono što želim reči je da velika večina ljudi pod boljim smatra optički bolje - u smislu oštrine i aberacija i misle da će dobiti primjetno bolje i kvalitetnije slike - a ne bolje zbog 2mm šire fokale ili 2/3 blende više jer nekad takve stvari malo znače.
Recimo konkretno umjesto 2mm šire fokale vrlo često se mogu udaljiti dva koraka za isti FOV, ili ako imam skuplji fotič koje svi prezirete stavim ISO400 i kompenziram tih 2/3 blende.
|
Nemaju svi ljudi APS-C, a nemaju ni svi FF. Ne pričamo generalno, nego o ljudima koji namjenski kupuju i koriste takve objektive. Dakle, zbog posla, a ne zbog hobija.
Osobno, imam Nikkonov 35mm f/2.8 shift objektiv, koji mi se pokazao oštrijim od bilokojeg 35mm objektiva koji sam probao (a probao sam ih dosta). Imam ga adaptiranog na Sony i prezadovoljan sam. Razlika u fotografijama postoji, čisto zbog veličine senzora, ali u kvaliteti....pa ništa što bi prosječan čovjek mogao primijetiti.
Pa, meni više znači 2/3 blende više na nekom koncertu, nego manjak oštrine ili aberacije. Tu već ne pričamo o ISO vrijednosti 400, nego razlici između 1600 i 3200, što se osjeti na šumu. Napravi si neku svoju fotku u 10x15 cm formatu i onda traži te iste aberacije i gluposti.
Citiraj:
Autor Sacred_Zd
Vidiš, jeftinija tijela fotoaparata koje toliko zagovaraš nažalost nemaju AF adjustment.
A i da imaju to možeš radit samo na prime objektivima iz vrlo vrlo očitih razloga. A tip ima 16-85mm pa ga ti naštimaj.
A ak imaš problema sa oštrinom na infinity i f/8 ili f/11 onda sigurno nemaš problema s autofokusom, niti ako koristiš LV CDAF.
I da, možeš sa sigurnošću reči da ti je jedan objektiv oštriji od drugog kojeg si platio duplo više, a nisi znao da je razlika u cijeni zbog 2mm i metal mounta ili pola blende.
|
Nemaju svi budžet od desetak tisuća kn. Ako imaš 3000 kn, onda ću opet preporučiti jednu ili dvije generacije stari aparat za 500 kn i objektiv za 2500.
Aparat ćeš prerasti dok naučiš osnove i u sljedećih 10 godina promijeniti sigurno još bar 3-4 komada, objektivi ostaju zauvijek.
AF adjustment na jeftinijim tijelima često nije potreban, a ako vidiš da ti treba, servisi to rješavaju. U slučaju Sonya, besplatno, kad doneseš aparat s konkretnim objektivom. Da, radi se i na zoom objektivima. Teško ćeš to napraviti sam, zato postoje...servisi. A i aparati već imaju praktički sve parametre za objektive ugrađene, tako da su to već jako izolirani slučajevi.
Nisi naveo ta dva objektiva od kojih jedan košta duplo više, a lošiji je. To čekam... Ili je defektan objektiv, ili ga korisnik ne zna koristiti.
Citiraj:
Autor Sacred_Zd
Naravno da postoji neprecizan autofokus ili nepouzdan, i to je ono što zovu focus inconsistency. To se da primijetiti sa svakom kombinacijom tijela i objektiva u manjoj ili večoj mjeri.
Od recimo 100 fotki, na 85 ih je fokus točan, u 7 fotki je malo ispred, a u 8 je malo iza točke fokusa.
Ali fotiči s lošijim autofokusom imaju češće tih problema, a onda opet postoje objektivi koji imaju više problema.
Front i back focus je opet nešto drugo - pojava kad je ravnina fokusa stalno ili ispred ili iza točke fokusa, znači fokus je precizan ali netočan.
|
Ovdje u većini slučajeva nije kriv aparat/objektiv, nego sam korisnik.
Znam ljude koji imaju uključene sve AF točke i kontinuirani AF. Ni s najskupljim objektivima nisu taj problem riješili, jer aparat ne zna što deblo s druge strane želi da bude u fokusu. Naravno, krivi su objektivi i aparati.
Nema lošeg autofokusnog sustava, ima samo korisnika koji ga ne znaju koristiti.
Citiraj:
Autor Sacred_Zd
Da se neko dvoumi između dva full frame aparata gdje je razlika u cijeni 15,000 kuna onda super.
Kupim jeftinije tijelo i dva ili više super objektiva.
Ali ak je APS-c u pitanju kako nauštrb svih korisnih funkcija i obilježja fotoaparata može kombinacija s 2,000 kuna jeftinijim tijelom a 2,000 kuna skupljim objektivom dati bolji rezultat?
Nije mi jasno.
|
Nije ti jasno jer ne znaš razliku u namjeni APS-C i FF tijela.
Ako ti aparat treba za sport, gdje ti treba brzina AF i velik domet, onda nećeš gledati FF.
Citiraj:
Autor Sacred_Zd
Pogotovo ako se kupi jeftiniji objektiv koji nema autofokus motor i ima aperture ring, kod Nikona D verzija objektiva, a neki od njih su optički super, a koštaju duplo manje.
Daj mi primjer 2,000 kuna skupljeg objektiva a boljeg ne po pitanju širine i blende neg optike.
Uzmimo za primjer kit objektiv, bilo koji. Što se može kupiti s 2,000 kuna razlikom u cijeni da je bolje?
Jedino možda Sigma 17-50 f/2.8, OEM ne dolazi u obzir jer je razlika u cijeni prevelika i to samo na račun f/2.8 konstantnog zooma.
A taj objektiv je jedini logični upgrade kit objektiva, al još nisam čuo da je netko uspio kupiti taj objektiv jer je uštedio na jeftinijem tijelu.
Kad več kažeš da me mogu uspoređivati prime i zoom, koji je to bolji zoom od recimo Nikkor 18-105 ili Canon 18-135... a da to bolje mogu vidit na 100% crop?
|
To gore su objektivi u originalu namijenjeni analognim aparatima. Srećom, mount se nije mijenjao, pa se i danas prodaju, ali teško.
Imam 2 takva objektiva i koristim ih još uvijek.
Za 2000 kn više dobiješ itekako bolji objektiv. Pričam konkretno za Sony, jer sam najduže na tom sustavu.
Novi, kit 18-55mm f/3.5 -5.6 SAM II košta 220€. Novi 16-50mm f/2.8 SSM košta 560€
Vrijedi li, 340€ više. O da, svake lipe...
Citiraj:
Autor Sacred_Zd
Neću ja nikome dijeli savjete sli sigurno kad i bi, nebi po defaultu propovijedao ko neku dogmu ''jeftinije tijelo-skuplji objektiv''.
Ne prozivam ja tebe što si dao takav savjet, niti ikoga, možda je u konkretnom slučaju bio dobar savjet, ali nekoliko sam puta to imao prilike čuti upučeno upravo ljudima koju su kupovali APS-c, a znam da nije baš tako. Znam da ljudima s entry level fotoaparatima jako puno fale osobine high end fotoaparata i puno više ljudi pokazuje nezadovoljstvo aparatom nego objektivom. Jer u toj APS-c kategoriji i recimo objektiva do 3,000 kuna svi su jednako dobri odnosno loši i mislim da po pitanju kvalitete fotografije u domeni APS-c i niskobuđetnih objektiva daleko bolje rezultate daje kombinacija sa skupljim tijelom.
Bilo zbog boljeg autofokusa (u vidu večeg broja fokus točaka i osjetljivosti i mogučnosti podešavanja) ili noise-a na višjem ISO-u, HDR-a, FPS i buffer depth.
A i flip-out screen, touchscreen, NFC, a pogotovo viewfinder coverage i magnification su također stavke od velikog značaja, kao i dužina trajanja baterije i sve to od navedenog utječe na kvalitetu fotografija.
U u high end i full frame domeni svi aparati imaju zastupljene te karakteristike u manjoj ili večoj mjeri - ali ih imaju, pa onda pitanje je samo tko ima bolji objektiv.
Ako pričamo o APS-c aparatima osobno bi prvo preporučio odabir tijela.
Došao sam na audio/video temu foruma zbog zvučnika a završima na fotoaparatima 
|
Aparat ima rok trajanja koji ovisi o shutteru, objektiv nema rok trajanja. Jednom kad kupiš dobar objektiv, nećeš ga mijenjati.
Ljudi s entry level aparatima koji kukaju za osobinama high end aparata, u velikoj većini slučajeva nisu svladali ni taj entry level aparat. Takvi će iskrcati masu novaca, da bi na kraju i dalje radili ispodprosječne fotke i bili njima nezadovoljni.
Opet ti ponavljam, krivo misliš. Tijelo više klase s kit objektivom nikad u istim uvjetima neće dati bolje rezultate od entry level tijela i objektiva više klase.
Pusti tu sad low light uvjete, dan ima 24h, a po mraku većinom spavaš
Foto hobist će ionako koristiti dan za fotkanje, a onaj tko ciljano ide raditi low light fotke, nema kit objektiv.
To što si naveo, nema nikakvog značaja za kvalitetu fotografija.
WiFi i NFC imam, ne koristim, viewfinder coverage imam 100% zbog OVF-a, baterija mi traje nešto kraće nego prije. Radim li zbog toga bolje i lošije fotke...meni se čini da jednako dobre. APS-C mi ponekad fali, ali imam prebacivanje u APS-C mod kad zatreba
Eto ti jedna fotka sa zadnjeg što sam fotkao. Sony mirrorless i manualni teleobjektiv za Nikon.
Ne znam kako bi to bilo izvedivo s nekim kit objektivom. Ovdje sam samo zbog kvalitetnog objektiva uspio ostati na ISO 800 (iako mogu aparat gurnuti na 3200 i opet dobiti isto, ali nema smisla gubiti detalje)
BTW. ako ti treba Nikonov 100mm f/2.8, javi. Ide jeftino da jeftinije ne može. Nabavljam brzi teleobjektiv za drugo tijelo.