Pozdrav ekipa, vidim nastala je prava rasprava o temi koji sam mislio potaknuti, ali sam odustao jer sam shvatio da bi se fanovi suprostavljenih tabora potukli, što se tu skoro dogodilo

. Dakle 83xx vs i5. Kupujem novi proc, matičnu i ram tako da sam detaljno istražio ovu temu. Mogu zaključiti da ukoliko ne stavljaš u konfu grafu od 3000+ kuna, fx i i5 su podjednaki, par fpsa vamo tamo. Ako radi o grafi do 1500kn čak su 63xx ili i3 dovoljni. Iznimka su naravno igre koje zakucaju jedan thread na 100% pa kaj bude (WoT i sl.), jasno tu intel pobjeđuje, čak je i pentium bolji od fx-a. Ja sam odlučio kupiti i5 4460 zato što starije igre više koriste jednu jezgru, a u novima je isti ili mrvu bolji od fx-a. To je odnosi na kombinaciju sa r9 280 koju već imam. Razlika u cijeni od 500kn u procu se smanji ako uračunamo skuplje matične na am3+ i hladnjak ako želim oc-at. Recimo da je 300kn, što je po meni dobar ulog, zato što je am3+ već jako star i nema neki upgrade, dok na intelu mogu kupiti i7 ako zatreba. Također, sandy se još uvijek jako dobro drži, pa vjerujem da će i haswell biti dovoljno dobar za 3 do 5 godina. Pogledajte ovaj test, iz njega sam puno zaključaka donio, stvarno je dobro odrađen. Čak toliko dobro da bi se neki na forumu mogli pomiriti s činjenicom da su i5 i fx83xx podjednaki u gamingu.
http://www.pcper.com/reviews/Systems...ou-Really-Need