View Single Post
Staro 05.10.2015., 18:25   #1738
Sacred_Zd
Eternal Champion
Moj komp

Sacred_Zd's Avatar

Datum registracije: Jul 2014
Citiraj:
Autor afterburner Pregled postova
Uvijek je pametnije uzet jeftinije tijelo i bolji objektiv...
Ovako nešto se može krivo protumačiti jer netko tko nema puno ili jako puno iskustva s dslr fotoaparatima i objektivima nažalost ne može znati što je bolji objektiv.

Cijene objektiva na tržištu ne diktira njihova optička kvaliteta, što bi za 99% ljudi značilo upravo to ''bolji objektiv'', nege featuresi i svrha diktiraju cijenu.
Pod featurse mislim na weather seal, silent wave motor, manja fokala, veči otvor, bolja konstrukcija, stabilizacija slike, itd.

Nedavno sam imao prilike na jednom stranom forumu čitati upit korisnika koji se žalio da je objektiv (Nikkor 16-85) koji košta dva puta više nego njegov kit objektiv (18-105) lošiji po pitanju oštrine. Čovijek je stvarno mislio kad kupuje dva puta skuplji objektiv da će dobiti optički bolji objektiv, kad ono figa.
Nikkor 18-105 košta oko 2000 kuna a optički je mrvicu bolji od Nikkora 16-85 koji košta oko 4000.
I sad imamo osobu a) koja je kupila Nikon d5100 i Nikkor 16-85
i imamo osobu b) koja je kupila Nikon d7100 i Nikkor 18-105
Jasno je da je osoba b bolje prošla za istu cijenu jer i jedan i drugi objektiv su jednako loši optički a d7100 je puno bolji fotoaparat sa boljim senzorom I DR-om.
Nikkor 16-85 je skuplji jer je 2mm širi i time ga je teže proizvesti i ima metalni mount.
Sad imamo recimo i osobu c) koja je kupila Nikon d7200 i Nikkor 35mm f/1.8 i posrala osobe a i b kad je u pitanju overall image quality.
Sve to za identičnu cijenu. Zato mi se ne sviđa gore navedena izjava da se kupuje socijalni aparat a bolji objektiv...
Za ludu je imati Nikon d3xxx seriju i objektiv od sto miliona kuna ako ti je focus point veličine pola senzora i imaš neprecizan autofokus.
Da ne krenem nabrajati objektive od 10,000+ kuna koji su optički lošiji u odnosu na kit objektiv, da ne govorim u odnosu na fast prime 35 ili 50.
Kad se kupuje dslr i objektivi treba strogo voditi računa o namjeni kako fotića tako i objektiva upravo da bi se izbjeglo bacanje novaca na ''bolje objektive''.
Nikkor 35mm f/1.4 uopče nije bolji od Nikkor DX 35 f/1.8 a razlika u cijeni je 10,000 kuna.
Kad se ide na varijantu da se kupi jeftiniji fotoaparat, ostane vam oko 2,000 kuna za koje se malokad može kupiti bolji objektiv, bar po pitanju optike. Ali može se kupiti dodatni amaterski specijalizirani objektiv, kao recimo fast prime, macro ili tele zoom.

Ne želim da ovo sad izgleda kao neko pametovanje, jer to nije cilj.
Samo želim poručiti slabije upučenim korisnicima da čitaju review-ove i da pitaju za savjete i da stvarno budu sigurni koji fotoaparat i koji objektv im treba za ono što žele slikati.

Zadnje izmijenjeno od: Sacred_Zd. 05.10.2015. u 18:31.
Sacred_Zd je offline   Reply With Quote