Citiraj:
Autor syss
meni je jasno da je efektnije ako su spikeri gore jer daju tu treću dimenziju iz zraka, ali dobro postavljen čak i entry sistem može generirati tu visinsku dimenziju bez ikakvih problema.
|
Eto ja koristim 7.1 već nekoliko godina i imam opciju stavljanja zvučnika iza sebe u razini ušiju te sam eksperimentirao sa pozicijama. Ako ćemo iskreno mogao bi naći tutoriale kako postavit zvučnike u 7.1 HT setupu koji su međusobno kontradiktorni jedan u odnosu na drugi a oba ili više njih dolaze sa nekakvih relevantnih izvora, časopisa,sajtova itd. U principu jasno je kako se sluša stereo i kako mora biti pozicioniran zvučnik u odnosu na uho ali te uvjeravam (barem ću pokušat :-) da ja do sada nisam čuo taj setup u kojemu su mi stražnji (ne bočni) efektnije zvučali u visini kauča nego više na stropu zato jer....
Citiraj:
Autor syss
čak i entry sistem može generirati tu visinsku dimenziju bez ikakvih problema.
|
ćććja ovo u praksi nisam doživio u toj mjeri da to funkcionira bolje od fizičkog postavljanja zvučnika poviše glave. Zato svoje stražnje-bočne držim u razini ušiju a stražnje-stražnje metar iznad. Al kužim ako netko želi drugačije no osobno preferiram puno isprobavanja prije nego se fiksno zadržati na nećemu i možda je dobro da nema "pravog" konsenzusa po tom pitanju.
Sječam se kada sam imao prvi Sony 5.1 sistem (dolby pro logic), sredina 90tih u vrijeme kada nije DD bio još formiran kao standard niti raširen, jasno je pisalo na Sony liniji (rx110av) kako stražnji idu na "iznad"...ah ti dani.. evo koga zanima ili je nostalgičan tako user manual, stranica 6. :
http://pdf.crse.com/manuals/3862016111.pdf