Evo, napokon sam uhvatio malo vremena pa da nacrtam što mi je na umu za novi HT setup

Dakle ideja je imati 7.1 + projektor. 5.1 zvučnike i receiver mi možete vidjeti u potpisu a projektor će vjerojatno biti neki od sljedećih: Epson TW7200, TW9200, Sony VPL-HW55.
Moram pogledati svaki u živo (nikako uhvatiti vremena pa početi obilaziti) pa presuditi da li se razlika u cijeni isplati u odnosu na Epson TW7200.
Za početak evo roh-bau verzija prostorije:
1. pogled na dnevni boravak, konkretno na zid za projekciju
2. pogled lijevo
3. pogled desno
4. kutija koju sam pripremio da bude odmah uz/ispod projektora.
U njoj se nalazi HDMI kabel (super što sve više novih projektora podržava wireless ali još uvijek sam najsigurniji da stavim kabel) koji izlazi u zidu gdje će biti receiver, te utičnica za struju za projektor.
Kutija je s vanjske strane bijela i ima rupu širine taman da prođe kabel za struju i HDMI kabel, kad dođe unutarnja žbuka će poklopac biti točno u razini stropa te bi se trebalo stopiti sa bijelim stropom.
Ideja je da projektor stavim tako da se ta rupa niti ne vidi, te da se kabeli vide minimalno moguće - direktno iz projektora u rupu, bez ikakvog praznog hoda.
5. kako sam zamislio da izgleda zid za projekciju
Visina prostorije je trenutno 262cm, ali tu treba još doći unutarnja žbuka, izolacija za pod, te parket. Tako da sam zaokružio visinu na 250cm, jer to je neki minimum, vjerojatnije će biti 255cm.
Projekcijska površina bi trebala biti dimenzija oko 3m * 1.68m. Najradije bih kupio fiksno platno (tamo platno ničemu ne smeta pa nema smisla da je pokretno) ako uspijem naći neko koje je što bliže tim dimenzijama a da pri tome ne moram prodati bubreg
Ako tako nešto neće biti moguće onda ide obrada zida, bojanje, te naravno postavljanje crnih traka (ili bojanjem ili ljepljenjem već gotovih).
Udaljenost do glava gledatelja će biti između 4 i 4.2 metra.
Naravno prije nego što kupim platno ili obojam zid ću pogledati par filmova da vidim koliku površinu preferiram, za slučaj da će mi planirana površina biti prevelika za ovu udaljenost.
Znam da postoje "pravila" kolika udaljenost je dobra za koliku veličinu slike ali svi smo mi različiti tako da ću obavezno isprobati uživo što mi odgovara.
6. lijeva zamišljena strana
Wharfedale 9DFS bi postavio kao bočne zvučnike i gurnuo ih do samog ruba zida (vrata su klizna i to s vanjske strane prostorije tako da neće smetati nikakav štok od vrata) tako da se nalaze točno u razini uha gledatelja.
Na drugom rubu vrata bi stavio stražnje stražnje zvučnike jer naime...
Prostor iza trosjeda (vidi se na slici tlocrta) mora biti iskoristiv za hodanje i ne smije biti prepreka na njemu. Iz tog razloga mi otpada da zadnja 2 zvučnika za 7.1 stavim direktno iza, kako se i preporuča. Tako da mi preostaje ili ići na 5.1 (što bi izbjegao) ili nešto iskemijati.
Trenutno najizgledniji scenarij je da stavim neke omanje zvučnike koji se mogu montirati na zid i usmjeriti sa zglobom u smjeru kojem želite, kao što su npr. ovi
http://eu.harmankardon.com/harman-ka...-hkts-4bq.html. I onda ih usmjeriti prema stražnjem dijelu slušatelja.
E sad stvarno nisam pametan da li bi s ovim napravio više dobra ili koristi?
Imate li neko drugo rješenje za ovaj problem?
7. desna zamišljena strana
Vidi se kako će otprilike izgledati trosjed/ležaj, a vidi se i položaj zvučnika.
9DFS stoji na prozoru na točnom mjestu gdje se nalazi i njegov par na suprotnoj strani. Ne mogu ga gurnuti na zid do prozora jer onda ne bi bio dobro centriran s obzirom na njegov par, kojeg pak ne mogu dodatno pomicati jer je već maksimalno uz rub.
Stražnji stražnji zvučnik je također na suprotnoj strani svog para. Nije idealan smještaj jer se blizu njega nalazi stup, ali što je tu je - ovdje opet situaciju diktira zvučnik na suprotnoj strani koji apsolutno nigdje drugdje ne mogu staviti.
Na prozore ću po preporuci, zbog refleksija, staviti neke tamne tanke zavjese tako da ne smetaju za vrijeme gledanja filmova.
8. tlocrt dnevnog boravka
Vidi se malo bolje kako sam zamislio pozicioniranje zvučnika.
Eto ljudi
Sve ideje, pokude, pohvale su dobrodošle
PS: kako je to dnevni boravak, živući prostor, nekako ne vjerujem da ću bojati u neke tamne boje (90% da će sve biti bijelo) za što znam da nije super za projektor, ali što je tu je :/