Tema: GTA V
View Single Post
Staro 27.09.2015., 16:27   #2138
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor slavonac90 Pregled postova
Ljudi kako vam se ponaša igra sa uključenim v syncom? Ja kada ga uključim u ajmo tako reći zahtjevnijim scenama fps mi padne na 30, ako je isključen onda ta razlika bude nekih 10-ak fpsa, a ovako s nekih 50-60 bubne na 30 što se naravno osjeti u igri. Ista stvar je i u FC 4 i Dying light pa ga stalno držim off igrama ali me malo počeo nervirat screen tearing pa me zanima jel to do igara ili do mog kompa(točnije grafe).
Sličnu stvar sam primjetio, samo što mi FRAPS to nije registrirao u min FPS-ima, pa sam tražio okolnim putem (guglanje uzroka, drivera, patcheva, VRAM-a, virusa, temperatura, CPU/GPU zauzeća, itd.). Temperature <65°C, zauzeće ispod 70%, nema virusa, dovoljno VRAM-a i RAM-a. Ukratko, dobrih par dana istraživanja

I također sam, kao i ti, došao do VSynca tj. Adaptive VSynca, koji bi trebao ograničavati grafu da ne renda preko 60 FPS-a, a da se ispod te granice ne miješa.

Na kraju mi nije vrag dao mira, pa bacih oko na Frame times statistiku tijekom igranja:

Sve je super dok (ponekad) ne bih došao u grad na zakrčena križanja puna automobila i ljudi, a onda se pojavio takav stutter i lag (100+ ms) da čovjek poželi izvesti jednog supermena kroz monitor

I onda slučajno naletih na video koji spominje jedan stari alat - nVidia Inspector, a koji ima jednu zgodnu opciju ograničavanja frejmova bez potrebe za pokretanjem vSynca. I od tada nema više laga tj. višestruko su se smanjili ovi peakovi:

Koliko sam razumio, po stranim forumima se spominje zakrčenje CPU-a pri dolasku na zgusnuti promet i visoku količinu aktivnosti, a grafa u tom slučaju overheadovima zatrpa CPU. Čini mi se da je ovo tip situacije u kojima bi novi DX12 trebao osjetno pomoći, a do tada se korisnici moraju sami snalaziti.

Uglavnom, krajnji rezultat je zacementiranih 60 FPS, lag ispod 40 ms, CPU zauzeće palo za nekakvih 10-ak %, a čak su i temperature niže par stupnjeva
dh41400 je offline   Reply With Quote