View Single Post
Staro 20.09.2015., 17:58   #2404
MadBoY
MadModerator
Moj komp

MadBoY's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
Citiraj:
Autor dh41400 Pregled postova
OK, sada ćemo malo miješati kruške i jabuke

Za početak jedan mali ispravak, Fury ≠ Fury X, jer je kao što vidimo razlika u load potrošnji (ajmoreći RL TDP-u) nekakvih 40-50 W, tako da je Fury X pod osjetnije većim opterećenjem po pitanju hlađenja čipa i izbora hladnjaka. Izgleda malo, ali tih se 30-40-50W zaista osjeti u fan profilu kartica sa zračnim hladnjacima. Vjerujem da je ovo itekako dobar razlog za korištenje AIO vodenog hladnjaka na X-u.
Bas sam potrefio na STRIX karticu koja valjda ima neki limit na 275 W. Sapphire Fury trosi 15-tak W manje od Fury X i bez problema uspjeva drzati GPU ispod 75°C uz jako tih rad (prema TPU je to 10 dB tise od referentne 980 Ti). Dakle uz malo brze ventove ili pustanje da se GPU grije na 85°C kao 980 Ti, ne bi treblao biti nikakvih problema sa zracnim hladjenjem Fury X kartica. Da se AMD malo potrudi, mogli bi za cijenu AIO vodenog napokon staviti posten zracni stock hladnjak koji bi temp i buku drzao pod kontrolom.
U potrosnju Fury X treba dodati jos i pumpu, pa na kraju razlika u potrosnji same kartice ispadne manje od tih 15-tak W.
Citiraj:
S druge strane kada sam uspoređivao potrošnju tj. disipaciju ova dva modela, referencirao sam se na referentne kartice stock 980Ti i stock Fury X. Dodatno se osjeti razlika u potrošnji u nekakvim jednostavnim zadaćama i situacijama poput Bluray reproduciranja.
Ne znam sto je AMD-u pa ima toliku potrosnju prilikom reprodukcije blureja . Ali opet, nista cudno za GCN, zna se da nije bas stedljiva arhitektura.
Citiraj:
Kada pak, govorimo o temperaturama 980Ti kartica, treba uzeti u obzir način rada GPU Boost 2.0 tehnologije koja dopušta čipu veće zagrijavanje u svrhu smanjivanja količine generirane buke.
Npr. prilikom malog igranja sa svojom karticom sam otkrio da može komotno podnijeti 30-40% OC u loadu, te pritom imati temperaturu od 60-ak °C.

Da se npr. nVidia sa svojim aftermarket partnerima dogovorila oko korištenja AIO vodenog hladnjaka (poput EVGA Hybrid modela) ... ufff kakva bi to stock kartica bila
Izlaskom 900 serije AMD nema odgovora na nisku potrosnju tih modela. GCN je vec dosta stara arhitektura, samo lagano tweakana, nista revolucionarno. R9 300 modeli jos imaju dobru cijenu, ali Fury modeli su preskupi za performanse koje nude.