Citiraj:
Autor MadBoY
Bilo mi je malo dosadno, pa sam isao malo gledati recenzije  .
980 Ti stock vs Fury X
- Idle 31°C - Idle 26°C
- Load 84°C - Load 49°C
- 250 W - 294 W
- Load 41 dB - Load 41 dB
980 Ti Asus Strix vs Fury X vs Fury Asus Strix
- Idle 48°C - Idle 26°C - Idle 35°C
- Load 82°C - Load 49°C - Load 72°C
- 301 W - 294 W - 276W
- Load 41 dB - Load 41 dB - Load 41 dB
Nit je 980 Ti hladniji nit Fury X zahtjeva vodeno za normalan rad (sto se vidi po Fury) a ove 980 Ti aftermarket OC graficke ne trose puno manje od Fury X.
ASUS GeForce GTX 980 Ti STRIX - 301 W
MSI GeForce GTX 980 Ti Gaming OC - 274 W
Zotac GeForce GTX 980 Ti AMP! Extreme - 321 W
Palit GeForce GTX 980 Ti Super Jetstream - 278 W
ASUS GeForce GTX 980 Ti Poseidon - 277 W
MSI GeForce GTX 980 Ti Lightning - 302 W
|
OK, sada ćemo malo miješati kruške i jabuke
Za početak jedan mali ispravak, Fury ≠ Fury X, jer je kao što vidimo razlika u load potrošnji (ajmoreći RL TDP-u) nekakvih
40-50 W, tako da je Fury X pod osjetnije većim opterećenjem po pitanju hlađenja čipa i izbora hladnjaka. Izgleda malo, ali tih se 30-40-50W zaista osjeti u fan profilu kartica sa zračnim hladnjacima. Vjerujem da je ovo itekako dobar razlog za korištenje AIO vodenog hladnjaka na X-u.
S druge strane kada sam uspoređivao
potrošnju tj. disipaciju ova dva modela, referencirao sam se na referentne kartice stock 980Ti i stock Fury X. Dodatno se osjeti razlika u potrošnji u nekakvim jednostavnim zadaćama i situacijama poput Bluray
reproduciranja.
Razlika u OC potencijalu kod
raznih 980Ti modela je manja nego što neki misle, tj. vrlo lako se postižu visoki taktovi čak i sa referentnim hladnjakom, dok je pak razlika u potrošnji itekako primjetna.
Asus (uz Gigabyte) kao referenca za mjerenje potrošnje na 980Ti je zapravo vrlo loš primjer, jer je jedan od najneučinkovitijih modela po pitanju performance/W, a ne daje nekakav puno veći OC potencijal. Mjerenja govore da taj model u loadu zahtjeva cca 40-50W više u odnosu na referentni model, dok se pri OC-u ta razlika povećava čak do 100W.
Ne znam da li je do toga što određeni proizvođači daju veći napon čipu ili im je naponska regulacija neučinkovitija, ali razlike su itekako osjetne (pogotovo pri OC-u) te je vrlo, takoreći nezhvalno, u ovom primjeru uspoređivati aftermarket Ti kartice sa stock Fury X-om, kada govorimo o disipaciji i zagrijavanju, pogotovo jer su neki modeli na ozbiljnim OC taktovima.
U stvari, jedna referentna kartica sa npr.
nekakvim vodenim blokom na sebi je i više nego dobar odabir za prosječnog korisnika ovakve kartice. Primjera radi, referentni modeli OC-om nerijetko hvataju 1450+ MHz (moja npr. ~1475) dok se nereferentni uvrh glave već guše na 1500MHz (ovisno o primjerku). Naravno ovdje govorimo o normalnim non-extreme uvjetima
Kada pak, govorimo o temperaturama 980Ti kartica, treba uzeti u obzir način rada GPU Boost 2.0 tehnologije koja dopušta čipu veće zagrijavanje u svrhu smanjivanja količine generirane buke.
Npr. prilikom malog igranja sa svojom karticom sam otkrio da može komotno podnijeti 30-40% OC u loadu, te pritom imati temperaturu od 60-ak °C.
Da se npr. nVidia sa svojim aftermarket partnerima dogovorila oko korištenja AIO vodenog hladnjaka (poput EVGA Hybrid modela) ... ufff kakva bi to stock kartica bila
Citiraj:
Ali Fury X se nikako ne isplati kupiti pored 980 Ti. Tj. trenutno se vjerojatno i ne moze kupiti.
|
Ne bi bilo tako, da Fury X ima recimo približno dobar OC potencijal, te eventualno da su se potrudili staviti tišu pumpu u taj AIO hladnjak.
Što se dostupnosti Fury X tiče, vjerujem da će se stanje znatno popraviti u narednom periodu, tako da ne treba očajavati.
Ipak je to jedan kompaktan, brz i relativno tih proizvod (izuzevši pumpu i povremene primjere coil whinea), uz vrlo dobro referentno vodeno hlađenje
Štoviše, nije mi jasno zašto se u AMD-u nisu odlučili na nešto slično (AIO) i kod Nano modela ... možda će pojedini proizvođači imati nešto slično u ponudi
Citiraj:
Autor Manuel Calavera
pumpa je promjenjena ako se ne varam (i onima koji su već kupili)
|
Eto, ukoliko su stavili nešto kvalitetno, to je već jedan minus manje
Možda je i to jedan od razloga pomanjkanja Fury X na policama, koji bi se relativno skoro trebali pojaviti u većim količinama.