View Single Post
Staro 19.09.2015., 11:47   #2373
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor Ati freak Pregled postova
Navalili ste na taj DX12 ko da je vec 3000 igara vani s njim... Uostalom sve igre koje ce podrzavati 12 ce podrzavati i 11, sigurno... Tako da ne znam cemu ta famozna ne potrebna fama i to na temelju jedne "igre"?

To bi bilo kao da ja zakljucim da je na temelju BF3 ( bzv primjer ) nvidia najbolja kartica za dx11..

Bit ce novih engina, koji budu tek pokazali sta i kako se kogu igrati sa dx12...
A do toga ce proci jos fina jedna godina, sigurno...

Pa nisu ni izdavaci glupi da naprave exluzivu pa da si ogranice ionako potencionalno malo trziste na jos mizernije...

A dok ce izaci igre koje ce ozbiljnije ili samo izricito koristiti dx12 do toga ce fury X i 980Ti biti pre slabe ( 4k ) i za 30 FPSa...

A i sva drama oko Win 10 ne pomaze sirenju dx12 api-a..

Samo treba pogledati steam survey pa vidjeti s kojim grafama ekipa raspolaze, da bi bilo jasno da nitko normalan nece raditi nikakve dx12 only gluposti...
Složio bih se s velikim dijelom napisanog ... tko zna što će biti sa tehnologijom igara za 1-2-3 godine, a još manje se zna koliko će to tržište dobro prihvatiti.

Evo jedan primjer ... recimo da sutra svi developeri prijeđu na DX12 i da za mjesec dana izađu nove igre koje podržavaju isključivo DX12. Što bi se dogodilo? Ukratko bi svim korisnicima sa nešto starijim grafama kao i svim korisnicima sa nVidia kartovljem slabijim od flagshipova (i SLI konfi), onemogućili igranje tih igara tj. otežali pokretanje do te mjere da bi igre bile neigrive. Velika je vjerojatnost da bi ljudi izbjegavali takve igre, a time bi si dotični developeri praktički sami odrezali granu na kojoj sjede.

Vjerujem da će većina novih igara koje će izaći npr. u 2017./18. podržavati obje generacije API-a, jer ne bi imalo nikakvog smisla da si izbiju iz džepa OGROMNU lovu koju im ostavljaju ljudi sa not-so-optimal-DX12 konfama.

S druge strane, treba imati Win10 kako bi uopće pričali od DX12 ... koliki postotak svih korisnika ima Win10 trenutno ili će imati u narednih godinu dana? Iako je prijelaz trenutno besplatan, tržište OS-a je vrlo inertno, pogotovo u HR (sjetite se samo WinXP-a).

Jedina stvar koju moram ispraviti je, da su Fury X i 980Ti, čak i trenutno preslabe za 1440p, a kamoli za 4k rezoluciju (te nove naslove koji tek dolaze). Naravno, govorimo o 60 FPS kao minimumu, te o minimalnim FPS vrijednostima. Nikome nije cilj uzeti 4K monitor, nafrljiti rezoluciju i onda detalje postaviti na low, te bez ikakvog AA zaglađivanja i ostalih điđa miđa igrati nove naslove u kojima se baš i krije ljepota igre u tim detaljima. Jednostavno nema neke čari u takvom video prikazu (osim ako isključivo patite na scenarij i priču).

Citiraj:
Autor nub Pregled postova
Nekak mislim da se neće desit da amd pokosi nvidiju, jer će se izdavači igara prilagodit trzistu, a tržište je 3/4 nvidija.. Realnije bi bilo da će nvidija možda brže zastarit (amd već sada vuče iste kartice po ne znam koji put), ali do vremena kad dx12 bude mainstream, i 390 i 970/980 će već bit nedovoljne.

Čak i ak se dogodi da amd pokosi nvidiju, nije mi nimalo bed, čak bi mi bilo drago jer bi to za nas kao kupce u konačnici bilo bolje.
Već sada pomalo najavljuju Pascal koji bi trebao biti full DX12 ready, a kroz godinu dana bi se čak i mogao pojaviti na recenzijama tj. tržištu. Ne vjerujem da će DX12 zaživjeti puno prije toga. Pa nije valjda u kreiranju igara, tako jednostavno prijeći jedan prijelaz sa DX11 na DX12, te odjednom očekivati da će developeri postati majstori preko noći, te naštancati DX12 naslove kao što kinezi naštancaju jeftine papuće

Ako se ne varam, igre se razvijaju barem godinu-dvije, ako pričamo o ozbiljnijim naslovima naravno, a uz ovakav prijelaz vjerujem da će se to malo i odužiti. U svakom slučaju, u ovom periodu im ne bi htio biti u koži. A uostalom, nitko zapravo korisniku ne brani igranje u DX11.

Ukoliko, za vrijeme ovih tržišnih previranja, dođe do košenja i pada cijena, nitko sretniji od nas korisnika. Reklo bi se win-win situacija

Zadnje izmijenjeno od: dh41400. 19.09.2015. u 11:53.
dh41400 je offline   Reply With Quote