View Single Post
Staro 14.09.2015., 20:10   #293
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
To je točno, više-manje, da se nekome tko relativno rijetko mijenja postavke tj. napon, više isplati uzeti 6700K od 6700T modela, pa čak vjerujem da niti undervolt vrijednosti napona nisu previše različite, ali ...

Prilikom mijenjanja multipliera u BIOS-u i raznim aplikacijama, gubi se jedna mala stvar - Turbo

Ne znam kakva je točno situacija sa Skylakeom, ali čini mi se da je na Hasswellu bilo problematično kada se ručno postavi množitelj, da se gubi Turbo Boost funkcija.

Dakle kod 6700K, Turbo diže množitelj sa 40x na 42x (4 GHz na 4.2 GHz), dok je kod 6700T modela situacija drukčija tj. njegov Turbo diže množitelj sa 26x na 36x (2.8 GHz na 3.6 GHz), a sukladno tome i napon koji je potreban za takve taktove.

Drugim riječima T model automatizmom pokriva znatno veći spektar Turbo frekvencija i napona automatskim mijenjanjem množitelja, dok K model jednom kada mu se postavi maksimalni množitelj gubi Turbo funkciju (a i kada radi na defaultu, diže samo za 2x odnosno 200MHz).

U biti to je glavna dilema, a ostatak područja tj. od minimalnog do donjeg praga Turba (do 4 GHz - K model, tj. do 2.8 GHz - T model) pokrivaju Speedstep i C-states automatizirane funkcije, na koje nema negativnog utjecaja promjene množitelja.
dh41400 je offline   Reply With Quote