View Single Post
Staro 14.09.2015., 18:25   #291
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor sakomako Pregled postova
Gledam procesore i7-6700T od TDP 35W i nominalno 2,80 GHz ili i7-6700K od TDP 95W i nominalno 4,00 GHz. Razlika u cijeni je 20 EUR.

Ono što bih želio imati je pasivno hlađeni procesor za normalnu upotrebu. A ako mi ponekad treba onda želim maksimum što se može dobiti.

Dakle moje pitanje je dali i7-6700K dawnclockanjem na 2,80 GHz daje isti TDP od 35 W kao i i7-6700T.

Jer nije problem nabaviti pasivni hladnjak koji može ohladiti i i7-6700K. Međutim na taj pasivni hladnjak volio bih ipak staviti ventilator od 140 mm, koji bi radio samo onda kada bi i7-6700K radio na svom normalnom taktu ili ako je overclokiran.

U ostalim slučajevima zanima me koje bih temperature imao ako ne radi ventilator a procesor je dawnclokiran na 2.80 GHz jer u većini slučajeva ne treba mi puna snaga procesora za surfanje, pisanje, slušanje mjuze i gledanje filmova.

Dakle postoje hladnjaci koji su stanju hladiti pasivno i7-6700K u normalnom režimu rada pa me zanima kolike bi bile temperature ako se isti procesor dawnclocka?

U tom slučaju i7-6700T od 35W nema smisla ako to radi. Dali je netko probao tako nešto i kolike su temperature CPU.
Kada gledaš TDP raznih procesora, ustvari (neizravno) vidiš napone na kojima rade. Po nekakvoj definiciji taj 6700T model sa 35W TDP-a je kreiran da radi na niskom naponu, dok je 6700K ipak potreban veći napon. Znači T model garantira rad na tvornički standardnom naponu od npr. 0.7V-1.1V ... dok 6700K ajmoreći radi na npr. 0.9-1.3V.

Ono što tebe zanima je procesor koji radi na području oba procesora ... ali bez OC potencijala 6700K.

Primjera radi, i5-5675C Broadwell model ima mogućnost rada u više režima ... Normal i TDP Down, gdje pri normalnom režimu ima TDP od 65W (3.1/3.6GHz), dok pri TDP Down modu ima TDP od 37W (2.1GHz). Ove se postavke naravno definiraju u BIOS okruženju.

Za 6700K model je ovisno (od primjerka do primjerka) koji mu je najniži radni napon ... nešto što npr. švabe nerijetko testiraju u svojim recenzijama - link. Nažalost, nitko ti ne može reći koji će ti biti napon za neki takt, a o tom naponu ti direktno ovisi potrošnja, zagrijavanje i TDP određenog procesora. Jedino što se može otprilike reći da, za nekakav pasivan rad sa manjim hladnjacima, bi bilo poželjno ostati ispod 1.0-1.1V (bez nekog velikog loada na procu), što će velika većina primjeraka moći ostvariti.

Citiraj:
Isto razmišljam i još jednu varijatnu koju nema niti jedna ploča a bila bi poželjna. A to je slijedeće ovaj procesor u sebi ima grafiku koja je dovoljna za svakodnevne stvari, Dodatna grafičjka kartica je poželjna ali mi ne treba stalno a i troši i grije, pa se pitam zašto nema niti jedne ploče gdje se može softverski isključiti grafička kada mi ne treba da ne troši i grije, a da se za to vrijeme koristi grafika sa procesora.

Dali ima smisla o nečemu takvome razmišljati, a da se nemora vulgaris grafička skidati sa ploče a da ne bude pod naponom bez ištekavanja.

Dakle bilo bi zanimljivo imati opciju da se može softverski isključiti napajanje grafičke kartice, a kada ti treba lijepo prebaciš na nju a inače koristiš grafiku sa procesora.

Volio bih čuti mišljenje prvo o procesorima, a onda i o ovoj opciji sa grafičkom karticom koja ne bi stalno radila, jer nema potrebe za svakodnevne stvari.

To će reć kada idem na trke trebam ferari, ali kada idem u grad onda mi je dovoljan i golf. Svaki suvisli komentar je dobrodošao.
To je i meni nedavno palo na pamet, ali nažalost bi bilo teško izvedivo iz više razloga. Prvi je, da ne možeš imati Hot Plug PCIe karticu (barem koliko je meni dosada bilo poznato). Drugi, trebao bi imati dva DVI (ili HDMI/DP/VGA) kabela od video izlaza na ploči tj. grafi prema monitoru.

Postoji opcija u BIOS-u kod nekih ploča, da se izričito odabere iGPU odnosno PCIe grafa kao aktivni izlaz, ali nisam siguran da se u potpunosti prekida napon na neaktivnoj grafici tj. da li ju je moguće u potpunosti isključiti (bez odstranjivanja iz PCIe utora) ili ju postaviti u takvo standby stanje da praktički troši kao da je isključena. No, sama ideja da svaki put moraš ulaziti u BIOS kako bi odabrao aktivnu grafiku je i više nego nepraktična.

Citiraj:
Također ovi što su nabavili ploče i procesore, pa dajte već jednom neke podatke, potrošnja, temperature, buka, grafika, kako radi na normalnim brzinama, kako na manjim brzinama od nominalne i kako je usporedljiv u tom slučaju sa nekim starimprocesorima! Fučkaš ove recenzije na netu, jer ne govore ništa pametno.
Koliko i sam vidiš po komentarima na drugim temama, ne znam da li ih ima na forumu više od par (pobrojati na prste jedne ruke) sa tim novim Skylake platformama. Što se recenzija tiče ... ima svačega po netu, samo treba biti malo vješt sa googleom ... i ponekad koristiti Translate, jer ima jako zanimljivih informacija i na drugim jezicima osim HR/EN područja.

Npr. dio recenzija na njemačkom/kineskom/tajvanskom/japanskom/korejskom govornom području nerijetko zna imati vrlo korisne testove (uz puno veći broj uzoraka u odnosu na HR podneblje)

Zadnje izmijenjeno od: dh41400. 14.09.2015. u 18:30.
dh41400 je offline   Reply With Quote