View Single Post
Staro 11.09.2015., 21:50   #2308
SRV
Premium
Moj komp

SRV's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Nema to nista veze, ovih 80% koliko Nvidia ima ionako nije uvjetovano performansama AMD grafickih. Ocito da ljudi kupuju Nvidia-u iz nekih drugih razloga, sigurno ima jos uvijek nvIDIOTa koji ce kupiti GeForce bez obzira sta AMD nudi i po kojoj cijeni. Valjda se ljudi jos uvijek boje AMD drivera, ili zele Physx/Gameworks, ne znam. Mozda je pitanje dostupnosti, ako kod nas ima AMD kartica za kupiti ne znaci da ima svugdje tako. A mozda je problem vece potrosnje u slucaju AMD-a, tu Nvidia cesto prolazi i sa jednim naponskim PCI-E konektorom manje, te su im i kartice fizicki manje. A ako AMD-u nije pomogao ni mining da povecaju trzisni udjel, kad doslovno nije bilo nista jace od 270X za kupiti (pocetkom godine), onda ne znam sta moze pomoci. Nvidia-i nije odmoglo ni laganje sa GT970 i 3.5GB VRAM-a. Te kartice jos uvijek 'imaju' 4GB, a prodavale su se kao vruce kifle.

Da je to situacija kao kod procesora, gdje AMD realno ne moze prismrdit Intelu, razumio bih. No AMD graficke totalno pariraju Nvidia-i, jeste da nesto vise trose ali su i cjenovno povoljnije. A i agilniji su bili po pitanju gratis igara (AMD Never Settle), gdje je Nvidia daleko iza i davala je tek poneku igru i to uz najjace modele kao sto je GTX980 ili Titan-X.

I jos za kraj, Nvidia graficke su jeftinije za proizvesti. Skuplja je R9 390/390X nego GTX980Ti za napraviti (ili evo u slucaju midrange-a, skuplja je R9 270X nego GTX960), sto znaci veci profit po prodanom primjerku za Nvidia-u.

Stvarno bih volio da AMD unisti Nvidia-u u DX12. Barem da se trzisni udjel malo promijeni, valjda bi tad bilo nekih promjena.
SRV je offline   Reply With Quote