View Single Post
Staro 11.09.2015., 14:26   #163
VAIO
Registered User

Datum registracije: Sep 2015
Pustio sam da prođe dva dana pa da vidimo rezultat...
Naime, isključio sam taj TP-LINK Range Extender jer sam htio provjeriti kako će raditi WIFI bez njega. Gle čuda, nakon prvih 24 sata niti jedan uređaj nije ispadao s veze. Doduše, signal je bio slabiji dva kata niže ali je sve bilo OK. Drugi dan sam ponovo uključio taj Extender i sad nakon 24 sata i dalje sve radi normalno bez ispada. Vjerojatno postoji objašnjenje ali meni nije poznato. Meni je važno da radi OK.

Ja sam se ranije već spajao mrežnim kablom na ruter i to radi bez greške. Samo je WIFI bio problem cijelo vrijeme. Kad sam bio spojen mrežnim kablom, izmjerena brzina je bila od 16 do 17 u downloadu i do 2 u uploadu. Isto mi je pokazivalo i na Androidu. Nije bilo razlike u rezultatu. Išao sam na nekoliko stranica to provjeriti.

Pokušao sam pronači free verziju inSSIDera za OSX ali nije bilo. (mogu je i kupiti ali mi se činilo da ju ionako neću previše razumijet. Pogledao sam malo o tom programu i čini se previše profi za moju razinu znanja. Ono što imam od ranije je aplikacija na Androidu koja mi pokazuje sve mreže u okolini i na kojim su kanalima. Tako bih znao na koji kanal staviti svoj ruter, ali to vide i u Iskonu koliko znam. Micao sam to ali nije bilo neke razlike, bar ne primjetne. Sorry što sam tu podbacio ali teško mi je baš sve razumijeti. Radije bih počastio vinom i hranom nekog tko to ima u malom prstu.

Moj stan je prilično monovolumenski i nema previše zidova. Signal je svuda uredan. Prijašnji ruter (Gigaset) je odrađivao taj posao dobro i ne vjerujem da je bio po ičemu bolji od ovog. Dobro, možda snaga antene nije ista ali ni ne znam na koji način pojačati signal ako bi se dalo. DD-WRT nisam ni vidio da postoji za ovaj ruter koji imam, no i trebalo bi se i nekako zaštit od Iskonovog flešanja ubuduće ako bi to i napravio. Opet dolazimo do problema oko razine znanja. )

Dakle, svi uređaju spojeni na WIFI su uglavnom u istom stanu, tom u kojem nema odveć fizičkih prepreka, osim dva kata niže u istoj kući gdje i radim, tu imam PC spojen na taj isti WIFI. Kad nema extendera lovi ali ne tako dobro kao kad je extender uključen. Imam i aplikaciju koja mjeri jačinu signala pa vidim razliku (nije placebo).

Ruter stoji u kutu tog stana, na istom mjestu gdje je bio i prethodni Gigaset. Dijagonalno od njega je spojen taj extender. Na žalost nemam mogućnosti da se povuče lan kabl.

Extender: TP-Link Universal Wireless N Range Extender. TL-WA850R.

PUNO hvala na trudu i vremenu.
VAIO je offline   Reply With Quote