Ja sam u Dublinu dva tjedna i nisam siguran da se mogu sloziti sa nekim navodima gore.
@remixer - neznam sa kakvim ircima se ti druzis, ali ja sam stekao potpuno drugaciji dojam. Otvoreni su i veseli ljudi, maniri i ponasanje na visokom nivou.
Sto se tice mog iskustva so far, dosta su pozitivna. Hrana je odlicna. Izdvojio bi vodu, irski jogurt i mlijeko, meso, povrce. Jako malo uvoze, 90% je njihovo domace. Cijene hrane ako znas gdje kupujes su kao i kod nas. Sto se tice odjece, odjeca je ovdje jeftinija.
Ako znas po sto si dosao i zasto si dosao i ako gledas long term na stvari - potrudit ces se i napravit ces si to.. ako si dosao jer eto, svi su isli - razocarat ces se. Ako ce te muciti lose vrijeme i to sto nema zagrebackog machiata u ponudi, razocarat ces se. Takvih je ovdje najvise, sisala me jedna nasa i najveci problemi u zivotu su joj vrijeme i kava, i voljela bi se vratiti doma
Anyway, Dublin je velik grad i nudi jako puno mogucnosti, pitanje je individue koliko ce se uzeti od toga, i sto ce si uzeti. Tu ti je onako kako si stvoris i napravis.
Nazalost van IT-a, tesko je dobiti u startu nesto bolje, nije nemoguce ali je teze. Radis ono sto irac nece, i to je sva filozofija. Ja trenutno radim kao frontend developer, i zadovoljan sam. U firmi nema pressinga, nitko ti ne skace po glave, nema nekih striktnih pravila kada moras biti na poslu i sl. Free gricke, kava n shit.
Najvaznija stvar koju bi ja izdvojio, tj. najbitnija razlika u poslu - kod nas covjeka gledas odma u startu gdje bi te mogao sjebat ili gdje bi mogao smuljat. Ovdje se sve bazira na povjerenju. Radis i na miru si. Oni ce ti dati povjerenje odma od starta, a na tebi je hoces li ga ispuniti. I to mi se svida, rad u takvim uvjetima je drugaciji i rekao bih neusporediv. Ne nosis posao doma.
Smjestaj je ovdje zivi cirkus. Ja sam trenutno na toj misiji i bome nije lako naci nesto prihvatljivo.