Ljudi moji, ne mogu dovoljno preporučiti Synology. Imam ga oko 2,5 godine i tek sam ga sada uspio djelomično upregnuti!
Uveo VDSL 50/10 prije 10 dana i krenuo eksperimentirati kako da si Synology dodatno iskoristim.
1. Nisam ni znao kako je lagano staviti dynamic DNS na privatnu domenu. Samo promijenio CNAME poddomene na npr. xxx.myds.me koji dobijete đabe od Synologya i imam na privatnoj domeni dynamic DNS, koji inače morate platiti.
2. Uzeo od StartSSL besplati SSL certifikat za domenu i tu dynamicdns poddomenu, i instalirao na NAS. Isključio obični HTTP pristup i sve je sada pod HTTPS, radi u svim browserima, ne pita više za "untrusted certificate".
3. Pokrenuo CloudStation (zamjena za Dropbox, Google Cloud...), radi savršeno na poslovnom kompjuteru. Kod kuće više ne moram sinkronizirati, samo mapirao mapu kao novi disk u windowsima.
4. Pokrenuo Picture Station, automatski prebacuje slike s mobitela, mojeg i ženinog na NAS u albume. Kod kuće isto samo mapirao novi disk sa slikama, nema nepotrebne sinkronizacije.
5. Stavio VPN na NAS, tako da kada NAS pristupa internetu, ide isključivo preko VPN-a, kada ja njemu pristupam izvana ide normalnim putem preko HTTPS.
Uglavnom, baš sam zadovoljam. Mislio sam da moj 213j to neće izdržati, ali sve radi bez problema. Zadnjih 10 dana eksperimentiram po njemu da ga podesim, pa mi se neda više, ali kada se slegne, pogledam da li ima još kojih način za upregnuti ga.