Premium
Datum registracije: Oct 2009
|
Citiraj:
Autor Jagermaister
Ljudi, očigledno me niste shvatili.
Imao sam 8 GB rama, sve je bilo u redu.
I onda sam vadio procesor nešto, i savilo se 1-2 pina, ispravio sam sve fino, i vratio na mjesto. Računar je radio sve u redu, al' kada sam pogedao specifikacije računara, primijetio sam da mi piše samo pod Installed Memory RAM : 4GB (3,46 usable) a prije je tu pislao 8GB.
Eh onda samo nosio računar u servis, da mi zamijene napojnu jer mi je nešto užasno brujila, i da mi reinstaliraju win 7, i rekao sam im da pogledaju ovo što mi se dešava sa ramom. Ali očito da nisu uopšte pogledali.
Eh, kada je sve to odrađeno, upalio sam opet računar, i opet mi je bilo isto sa ramom, opet 4 GB samo.
ZNAČI PROCESOR JE U REDU, NEGO PROBLEM MI JE RAM.
U biosu mi piše da imam 8 GB, u Speccy-u piše da imam 8 GB.
Ali piše da mi je u singe channel mogu, a prije je bilo dual, i na matičnoj piše da je dual mod.
Kada pogeledam detaljine u speccy-u pod "RAM" piše ovako :
Total memory slots 4
Used memory slots 2
Free memory slots 2
Kao 2 se ne koriste.
U CPU - z piše da imam 8 GB, u CCLEANERU piše da imam 4gb.
Pokušao sam i izvaditi ram, pa opet vratiti, testirao sam ga.
Ispravne su pločice.
ZNAČI PROCESOR MI RADI KAKO TREBA, NEGO NE UČITAVA MI 8GB RAMA, NEGO 4GB.
Nadam se da ste shvatili sada, i da, ispunio sam moj komp.
A EVO I EDITOVAO SAM PRIJAŠNJI POST, SA PUNO VIŠE DETALJNIM INFORMACIJA O RAČUNARU.
|
Procesor ti ne radi ispravno jer si sa svinutim pinovima zeznuo memorijski kontrolor,odnosno očito su neki od tih pinova bili zaduženi za komunikaciju s memorijom,odnosno ,nekim od utora za nju.Možeš ih izravnati ,ali to nije garancija da budu ispravni.Imao i ja isti problem,tako da je proc neispravan.Nema ti to veze niti s memorijom,niti pločom,niti updateom biosa,eventualno da probaš kombinirati slotove od meme,možda nisi zeznuo sve.Recimo,stavi samo jednu pločicu u onaj koji ti očitava 4gb,onda znaš da njega nije zeznuo.Drugu pločicu rama probaj u sva tri ostala,pa vidi!
Jedino riješenje je,mijenjaj proc,jer ti ni gara ne vrijedi na njega.Sve ostale kombinacije nažalost ne vrijede.To je rizik kad ne paziš kod vadenja proca.
Jedino ga stavi u neki komp za htpc,ima grafiku,a 4gb bude dosta.Šteta,jeb,dobar i skup proc.
Zadnje izmijenjeno od: emilblomsky. 19.08.2015. u 17:58.
|