View Single Post
Staro 11.08.2015., 20:40   #1
Black Dragon
Premium
Moj komp

Black Dragon's Avatar

Datum registracije: Dec 2002
Post Test trajanja baterija u Performance MX-u

Sve poznato, ljudi vole ili ne vole miša, ali svi imaju problema sa trajanjem baterije. Za neupućene miš koristi jednu AA NiMH bateriju koja traje skoro pa ništa
Dakle probao sam tri vrste baterija, ona koja dođe sa mišem na Hrvatsko tržište,
GP ReCyko+ (2050 mAh)
Sanyo Eneloop (1900 mAh)
Ikea Ladda (2000 mAh)

Način testiranja:
Dakle baterija full puna (punjene sa Xtar VC 4 punjačem), ljudi koji znaju kažu da je to super punjač ("ozbiljni" review) ubačena u miša i normalna upotreba, surfanje, rad i klikanje po Diablu III (to me trenutno pere). Čeka se trenutak dok se ne pojavi Critical, odnosno počne svijetliti crveni indikator na mišu.

GP ReCyko+ (2050 mAh) - nakon 75h i 40min
Sanyo Eneloop (1900 mAh) - nakon 119h i 20min
Ikea Ladda (2000 mAh) - nakon 153h

Ikea Ladda bateriju su stvarno mrak (vidi review) pogotovo jer koštaju svega 29,90 njih 4 (tolko košta jedna eneloop ) ali da li je stvarno toliko bolja?

Xtar VC 4 bilježi koliko je napunio bateriju i svaki put kada bi se upalio critical stavio bi puniti bateriju i zapisao bi koliko ju je napunio.

GP ReCyko+ (2050 mAh) - 546 mAh
Sanyo Eneloop (1900 mAh) - 511 mAh
Ikea Ladda (2000 mAh) - 1020 mAh

dakle u pravilu je u prve dve baterije ostalo više od 2/3 kapaaciteta, a u Ladda-i 1/2

Sve me to dovodi do zaključka da je u mišu krivo kalibriran mjerač voltaže baterije, punjive su 1.2V "obične" 1.5V, a miš se ponaša kao da ima mjerač za običe baterije. jer kada bi izvadio punjive baterije van one bi pokazivale urednih 1.2V na punjaču. Moje mišljenje je da Ladda dugo drži voltažu iznad 1.2V i zato se ne pali crvena ledica. Što bi odgovaralo mjerenjima na ovoj stranici ukoliko se odaberu eneloop i Ladda AA baterija.

Malo matematike, kada bi indikator "radio" kako treba, a baterije se potrošile do 0 mAh onda bi trajale:

GP ReCyko+ (2050 mAh) - 282 sata (7,28 mAh po satu)
Sanyo Eneloop (1900 mAh) - 444 sata (4,28 mAh po satu)
Ikea Ladda (2000 mAh) - 300 sati (6,67 mAh)

Dakle teoretski max 18,5 dana, a Logitech je reklamirao miš da "drži" 30 dana. Možda, u uredu u kojem se radi u Excelu i uopće ne koristi miš.

Budem pustio eneloopa da radi dok miš ne "stane" bez obzira na crvenu ledicu da vidim koliko matematika drži vodu.

Some men aren't looking for anything logical. They can't be bought, bullied, reasoned or negotiated with. Some men just want to watch the world burn.
Black Dragon je offline   Reply With Quote