Cisto jedno osobno iskustvo.
Kupio sam prosle godine ZTE Nubia Z5S mobitel iz kine. Sa svim davanjima oko 1500kn, veoma isplativa investicija. (aliexpress.com) Mobitel je dosao jako sporo, no dobro to je do poste, ne do prodavaca. Prodavac odlican, mobitel na popustu, dosao u paketu sa punjacem sa dodatnim europskim adapterom (bez slusalica).
Sam mobitel je zvijer, hardverski narocito, no problem je sto dolazi sa preinstalled kineskim softwareom u obliku nepotrebnih android aplikacija. Daju se maknut, no s obzirom na svjetsku popularnost ZTEa, custom ROM je nemoguce naci, narocito za high-end telefone.
I to na stranu, mobitel sam po sebi, sa custom launcherom = zvijer, a cijena prava sitnica. No sada dolazimo do problema.
Mobitel mi je pao i unatoc screen protectoru i silikonskoj masci - napuklo staklo. Samo u donjem dijelu ekrana, no taman tamo gdje su 3 glavne android tipke i samim time, mobitel postaje beskoristan. Zovem uvoznika, sve moguce firme i servise koji imaju ikakvog doticaja sa ZTEom, no nitko niti ima, a niti zeli naruciti novi digitalizer. Rekoh narucit cu ga sam, no onda opet iznenadenje- ekran kosta 500kn+, a staklo cca 100, no nitko ga ne zeli popraviti ako sam dam staklo jer kazu na ZTE mobitelima najcesce dolazi do problema kod promjene stakla, samo cijeli ekran ce promijeniti. I tu dolazim do dileme prolaziti sav taj rizik ili nekako prodati taj mobitel pa kupiti novi. Opet problem, nitko ga ne zeli otkupiti... Na kraju ga u nekakoj zamjeni dajem za drugi, puno slabiji mob nekome tko se ima zivaca i volje sa time zafrkavati. Nakon par mjeseci koristenja sam na gubitku, no u redu, mogu se s time pomiriti.
Long story short - NE kupujte mobitele proizvodjaca koji kod nas nemaju uvoznistvo niti dobar servis. Od kineskih mobitela isplati se uvoziti jedino Xiaomi i Oppo. Ne-kineske mobitele ionako se ne isplati uvoziti iz Kine jer cijene nisu nista nize. Stranice poput AliExpressa su provjerene i imaju odlicne cijene (cak i kada platite 40% carine i pdva).