Citiraj:
Autor osspaljeni
Netreba biti na reset uopće
Prebaci taj jumper kako je zamišljen da bude u normalnom radu i upali komp.
|
Očito je "zamišljeno" da bude na 'reset'.
Kad sam maknuo jumper s 'reseta' na 'normal' , nema šanse upaliti komp.
Citiraj:
Autor Nikky
O ježuš marija, hoće biti još koji biser ?
Stavi u Normal poziciju i provjeri / postavi sve iz početka.
|
Evo još...

Pošto me komp nije šljivio ni pol posto , vratio sam jumper na "reset" i najnormalnije upalilo.
Napravio sljedeče....
Citiraj:
Nakon toga možda ne bi bilo loše da nakon paljenja i ulaska u Bios prvo odradiš "Load defaults" sa F3 pa zatim namjestiti datum / sat i iza toga Save & Exit.
|
Uz to sam pogledao ima li diska...naravno , bio je tu.
Napravio reboot i pogledao jeli procitalo disk. Nije!
Zanemario promjene , opet reboot i ...disk tu!
Napravio sljedeče:
Citiraj:
Nakon reboot - a opet ući u Bios i "prekontrolirati" postavke,
pretpostavljam da si zapamtio (vidiš i sam na matičnoj) u koji Sata port si priključio ssd,
pretpostavimo da je to Sata Port 1,
obzirom na problem detekcije ssd - a možeš probati u Sata Configuration uključiti opciju Spin Up Device (Enabled) na odg. sata portu,
inicijalno ta opcija služi za mehaničke hdd - ove da mobo "sačeka" dok se ovaj inicijalizira / zavrti kako bi ga prepoznala,
u protivnom mobo bude "pre brza" i preleti / ne uspije detektirati priključeno na sata portu.
U Security Menu neka je Secure Boot = Disabled
Isto tako u Boot menu bi trebalo:
- Operation System Select = Windows 7 or other
- Fast Boot = Disabled
- Boot Mode Select = Legacy
- Boot Option #1 / #2 - po nekom pravilu na #1 ide CD/DVD a na #2 Hard Disk odnosno u tvom slučaju SSD,
e sad u manualu ne piše / nije prikazano kada si u "polju" za Hard Disk dali sa Enter ti otvara submenu u kojem bi trebao imati mogućnost odabrati / potvrditi SSD.
|
Reboot i ...zapelo na početnom ekranu ali nakon 30 sekundi došlo sebi.
Diska nije bilo.
Reboot i ...disk tu.
Inače bi mi lagano prekipjelo ali , nakon ovoga sam dohvatio pečeni kumpir u usta i odlomio zub napola (yebena osteoporoza) zbog čega sam izgubio 2 sata po gradu tražeči tko če mi to riješit. Kad nisam našao nikog evo me opet doma s zubom napola i ...komp nije uopče na skali stvari kojih mi je puna kapa...
Uglavnom , nastranu situacija s jumperom...
izgleda da je "dostupnost" diska čista lutrija pa ne vidim riješenja osim nabavke novog diska.