View Single Post
Staro 05.08.2015., 09:28   #6
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Ako se ne radi o NDA poput Renesisovog slučaja, kod kojeg si ti i samo i jedino ti napisao je tvoj kod i nitko ga ne smije koristiti bez tvog dopuštenja ili otkupa prava.

Događa se da profesori daju studošima da odrađuju dio njegovih projekata, a u pravilu se to zna. Na studentu je da odredi želi li raditi u takvim uvjetima, a kako radiš na nečemu što je već započeto, tu je sad pitanje radi li se o nečemu što će mentor koristiti isključivo u znanosti ili kao osnovu za kreiranje financijske konstrukcije, čitaj, privatno. Vrlo često rad na takvim projektima zapravo otvaraju radno mjesto nakon faksa.

Nažalost, regulacija intelektualnog vlasništva jest komplicirana tematika i najčešće se ide samo nizvodno.

Nadalje, ako si u svom kodu koristio razne biblioteke ili dijelove koda koji nisu tvoje vlasništvo, treba pogledati pod kojim uvjetima smiješ koristiti te dijelove koda. U većini slučajeva, ako se radi o GNU licencama, imaš odriješene ruke sve dok ćeš na zahtjev (ili svojevoljno) isporučiti i source code. To ne znači da ne smiješ naplatiti SW, baš naprotiv, GNU licenca kaže da možeš slobodno naplatiti pod tim uvjetima. GNU

--

Iskreno, ne znam što sprječava ljude da sami uzmu neku temu koja ih zanima i odšetaju do mentora i predlože mu to.
Ako te mentor odbije iz bilo kojeg razloga, odeš drugom, nije jedini. Ne ograničavaš si opcije i slobodan si

Vrijedi spomenuti da su svi radovi napisani u sklopu fakulteta javno dostupni, uvijek bili, jedino se tek unazad dvije godine počeo omogućavati jednostavniji pristup pisanim radovima putem online sustava. Čak nisam siguran mogu li svoj negdje vidjeti/skinuti, ali mi niti nije bitno više
Doduše, ne znam kakva je stvar s fizičkim dijelom rada / samim kodom, kojeg isporučuješ na CD-u ili uploadaš na već neki drugi način, ili pak ostavljaš u labosu na faksu.

Citiraj:
Autor KhongLo Pregled postova
  • Student je napisao i koristio kod pri izradi seminarskog/završnog/diplomskog/doktorskog rada, ali sam kod nije ni u kojem obliku predao uz rad ili u radu.
Ako je kod kritičan i neizostavan dio za dobivanje rezultata prikazanih u radu, ne uključivanje dotičnog u rad može biti sankcioniran. Potrebno se konzultirati s mentorom.

Citiraj:
Autor KhongLo Pregled postova
  • Student je napisao i koristio kod pri izradi seminarskog/završnog/diplomskog/doktorskog rada, ali je samo dijelove koda predao uz rad ili u radu.
Ako su to dijelovi koda korišteni za dobivanje rezultata, a neovisni su o ostatku koda, zadovoljit će. Međutim, time se isporučuje nepotpuno softversko rješenje te je pitanje hoće li to mentor dopustiti.

--

Pomalo politički odgovori, ali ako te detaljnije zanima intelektualno vlasništvo, dziv.hr je početna stanica.