Ispran je onda svima što koriste Android OS, web servise, fejsbuke, tvitere, forume (uključujući i ovaj), loyalti kartice i slične stvari, ako ćemo već tako.
Mislim, istina je da je MS dosta promijenio priču i kroz Windows 10 skuplja telemetriju jer je svjestan da su podaci korisnika bitna stvar. Ne toliko za prodaju koliko za ciljanje reklama i usluga.
Kome se to ne sviđa neka onda pogasi sve te stvari u postavkama i ok. Cortana se može ali i ne mora koristiti. Sa hosts file-om se mogu blokirati spajanja na MS-ove servere. Ima načina kako da se to spriječi koji ne uključuju prtljanje po sisemskim datotekama i sa registry haxevima... kad takvima neki budući update sjebe Windowse zna se tko je kriv - Microsoft!
I fakat, kaj imaš skrivati? Ionako smo svi mi samo statistički mizerno nebitan broj između milijardi ljudi koji se koriste Internetom.
Suma summarum - kome smeta nek pogasi, kome ne smeta nek živi dalje život i gotovo. Ja samo preporučujem da se gasi na način koji ne radi više štete nego koristi, ništa drugo.