nadam se da Vas neću zagnjaviti glupim i off topic pitanjima, no
dobrodošla bi mi kakva pomoć,savjet...uputa..
Ne bavim se profesionalno i ne administriram mreže,servere i ine koje ustavri ne poznajem ali ipak imam potrebu i želju nešto znati o tome izmeđuostalog iz razloga što u zgradi nas je nekih 10-15 i svi smo umreženi na jedan DC Win2000 advanced Server
Nekako sam ja to uspio uz silne knjige Instalirati u AD iskreirati accounte,sherati foldere, napraviti profile,DHCP ima određeni scope/range(ako se tako kaže) daklem server dodjeljuje IP adrese korisnicima,,to sve funkcionira ni sam neznam kako ali ide..
E, sad pitanja:
- Server je spojen sa jednim switch-em na koji su upiknuta sljedeća tri a na koje su prikopčani ostali korisnici...da li se to tako radi?
- Dobili bi neku grdo brzu Internet vezu i ideja je da to ide preko servera, kako nas ima dosta pa narodna "kolko ljudi tolko ćudi" kućnim forumom je dogovoreno da se neke stranice blokiraju zapravo da se kontolira i ograniči surfanje/download prema određenim segmentima web-a
lagao bih ako bih rekao da nisam nikad čuo za proxy ali ko i da nisam....kako se zapravo on konfigurira/chekira/cashira etc
- zašto spominjete da je čim ima više npr od 20-tak computera zgodno imati jedan DC i jedan File server
- još dok nisam kužio (kao da sad znam nešto više)
mislim da sam odabrao per server mode Licensiranja....međutim ja nemam pojma kako se ja uspijevam logirati sa svih npr15 computera a nigdje nisam navidio te licence...da li po defaultu na serveru ima određeni broj licenci "upucan" u njega pa sam sad ja miran do nekog broja?
- Raid polja
recimo kad bih imao 5 hardova
s tim nisam nikad radio (ali znam da mi ploča podržava 0,1 i 5 )
da li je nula mirorring na obadva diska se isto piše
1 striping pola-pola a
5 phuuh neznam ni objasnit kako mislim da to je
recimo da ima 5 hardova
na prva 4 se zapisuju podaci a na petom što se nalazi na ta četiri, pa potom sljedeći put 2,3,4 i 5 podaci a na prvom info što se nalazi na dotičnima i tako u krug???
ako bih još nešto napisao mislim da bih se spetljao zato ću stati sad...
u nadi da će netko imati volje pročitati/odgovoriti na sve ovo,
Hvala unaprijed