View Single Post
Staro 28.07.2015., 08:43   #1721
Guls
Premium
Moj komp

Guls's Avatar

Datum registracije: Nov 2004
Pričam jučer s kolegom koji studira kemiju (organsku), obojica idemo u gym (samo je razlika u tome što je on već godinama gore, a ja tek počeo ove) i pričamo o suplementima.
Kada smo došli do dekstroze, frajer mi je rekao stop. Počeo mi je objašnjavati zašto fruktoza i dekstroza nisu dobri za jetru i bubrege. Veli ako uzastopce uzimaš te UH uz whey nakon treninga dulje od 3-4 mj, dobivaš trajna oštećenja jetre. Bez zajebancije, prekini s time.

Pitam kako? Pa svi interneti vele da je to must have radi brže apsorpcije bjelančevina. Veli da, istina, ali nakon nekog vremena jetra više ne može tako brzo apsorbirati te UH i ostaje hrpa otpada (iliti otrova, pogledati kemijske sastave), što s vremenom uzrokuje velike probleme, čak i cirozu jetre. Također veli da ne moraš biti ništa posebno pametan da bi shvatio o čemu se radi, moraš samo poznavati osnove organske kemije. I da, da se to ne može pročitati na nijednom fitness forumu (koje ljudi prate), osim na pubmedu i ostalim medicina/kemija bazama znanja.
Pitam ga, a čime zamijeniti dekstrozu? Veli - ničime. Popij whey poslije treninga, a čak sama teorija veli da bi efektivno whey bilo najpamenije popiti prije treninga, jer tijekom treninga se sam metabolizam dovoljno ubrza da nakon istoga stanice budu obogaćene potrebnom količinom bjelančevina.

Naravno, poslije tog treninga sam ipak popio whey i dekstrozu, ali se i na čudan način zabrinuo. Mislim, ipak frajer nije panjina, najbolji student svoje klase, a i izgleda jednostavno predobro.

Kakvo je vaše mišljenje vezano uz to? Jeste li ikada čuli takve informacije ili radili jetrene pretrage?

HP Obelisk Desktop PC - 875-0040ny
Intel i7 9700F
32GB Hyper-X DDR4-2666
2TB 970Pro PCIe NVMe M.2
Palit GeForce RTX 3060 StormX 8GB
Windows 11 Professional

Periferija
2 x 27" Dell P2723D
Corsair SP2500 2.1
Logitech MK270

Lenovo Legion 5 17ACH6H 82JY007GSC
17,3 FHD IPS 144Hz