Citiraj:
Originally posted by Wolv1337
Ekšuli nemog samo rame kupit, jer mi treba drugi komp, jedan ostaje doma, jedan (novi) ide meni... a radit kopiju ovog Bartona, tj. kupovat novu takvu konfiguraciju mi se čini malo bedasto?
|
Aha, u tome grmu lezi zec. Hm, to je vec nezgodno. Naime, ne znam na koji fakultet ides (Graficki?) no jedno ti mora biti jasno, LCD ispod jednog kiloeura sluzi iskljucivo za dokolicu i kao takav nije pogodan za DTP/2D DCC, osim naravno ako sam softver nije originalno kupljen, sto odaje dozu neozbiljnosti i umanjuje potrebu za razbijanjem glave oko gvalitete boje, uocljivost gradijenata, raspon gamuta, "cudni" omjeri i slicno. To obicnom korisniku ne predstavlja preveliki problem, no pri radu u PS-u bi mogao predstavljati problem. Isto tako, ako se planiras iole ozbiljnije baviti grafikom, 1280x1024 ti je premalo.
S jedne strane te i mogu razumijeti, nije rijetkost da i jeftini LCD monitori imaju kvalitetnije boje od pojednih modela Hansola, AOCa i slicnih cjevasa. Isto tako, vjerujem da je i pitanje prostora u igri. Ja cu ti dati jedan prijedlog, ti ga pazljivo razmotri i odluci sto ti je najbolje.
Da sam na tvome mjestu, uopce se ne bih zamarao konfiguracijom kao takvom. Izbor procesora, memorije, diska i slicno (iz perspektive odabira proizvodjaca istih) je nevazno. Prvo na sto se u ovom slucaju trebas skoncentrirati je, IMNSHO, monitor(e).
Sasvim ti je svejedno sto uzeo od monitora, buduci da ne baratas novcima koji ti dozvoljavaju izbor pikanterija. Zato bi recimo nekakva dva LG L1750SQ LCD-a s nazivnih 8ms odaziva bila sasvim OK za pocetak, a zajedno kostaju nesto manje od 4300kn i imaju 3 godine garancije. Zajedno sa Leadtek PX6600LE, monitori i graficka kostaju te 5k kn, s time da imas chip koji ce i vise nego solidno vrtiti Starcrafi i Warcraft, a ima nemjerljivo bolji (softverski) multi monitor management nego bilo koja ATI kartica.
Dakle, sada si si osigurao dobru radnu povrsinu, pa je red da dobijes i nesto sto ce pokretati to cudo.
Albatron K8NF4X 570,04kn
Athlon64 3000+ 1.106,50kn
2x 512MB DDR PC3200 A-Data 373,93kn
HITACHI HDS728080PLA380 160GB 663,36kn
LG GSA-4163BB 365,45kn
Chieftec midi tower BG-01B-B-SL 351,25kn
Fortron 350W 310,59kn
4115,05kn
Albatronova ploca nudi sve sto vole mladi nadri gurui (nForce 4, podrsku za cijelu plejadu AMDovih pulena kada ces trebati jos snage) i to uz 3 godine garancije i svega 570kn. Na sve ostale komponente imas garacniju od 2-3 godine, s time da za razliku od prijasnje konfiguracije obogacen si za 512MB RAM-a i SSE 2/SSE3 instrukcije koje znaju biti vrlo zgodne pri igranju s Photoshopom. Jos ti ostaje oko 900kn za hladnjak, tipkovnicu, misa i slicno.
Kao sto rekoh, mozda ce ti se ovaj prijedlog na prvi pogled ciniti cudan, prvenstveno zbog toga sto konfiguracija neka silne dual core procesore i silne gigabajte RAM-a, no iz osobnog grafickog iskustva mogu ti reci da je puno ugodinje raditi s ogromnim desktopom i slabijoj masini nego s mrcinom na monitorcicu gdje ces proklinjat Photoshop zbog silnih toolboxova, time vise sto si i sam rekao da radis s visokim rezolucijama.