Citiraj:
Autor santos
meni na kraju sogi sredio rabljenu kvadro klimu 3.5 KW, za 200 kn (sa kablovima i svime), njegov sef skinuo dvije takve, pa kupuje vecu...
sad me zanima, na kaj sve trebam obratit pozornost, tj rjesit/servisirat prije nego ju stavimo na zid?
jel treba promjenit kakav filter / dezinficirat? ocistit taj isparivac?
jel to mogu sam il trebam odnijet u servis? dal je to gotovo isti ili moram cekat xy dana?
takodjer receno mi je da prilikom skidanja klime iscuri dio plina pa da je treba dopunit...
@AG008 , mozda ti plin lagano iscurio... tak je meni u autu bilo... samo je hladilo sve slabije i slabije...
|
Ovisno o tome koliko je klima stara, koliko je radila i u kojim uvjetima je radila.
Ali posto je imas dolje, bilo bi super da ju cijelu opereš/očistis/dezinficiras, pri tom mislim na unutranju jedinicu. Vanjsku samo dobro propuses kompresorom.
Ovisno u kojem stanju je isparivač, tj koliko je zaprljan, mozda ga treba samo dobro propuhat, ali ako se posao hoce napravit kako treba ide se ovim redom:
Prvo pjena na isparivač (tipa
FOAM-A-COIL ili CLEAN-N-SAFE), ona čisti i otapa zmazanoću koja je na isparivaču, nakon toga neko sredstvo za dezinfikaciju (tipa
D.V. COIL DISINFECTANT) ono ubije sve sto moze prouzročit probleme. Tu jos postoje i sredstva za zaštitu isparivača (tipa
GUARDIAN)koja sprečavaju nastanak bakterija i gljivica. Između prvog i drugog koraka se moze po potrebi ubacit i para, ali to se prakticira samo kod jako zaprljanih isparivača, ali ako imas neku paru pri ruci, slobodno ju iskoristi
Dalje, opres sve filtere i kompletnu masku, operes i dezinficiras tavu za kondenzat, provjeriš čistoću i protočnost crijeva za kondenzat i to bi bilo to, manje vise i to sve mozes napravit sam.
Ventilator očistiti sa nekim sredstvom za čišćenje i penzlom, ventilator je aksijalni i na njemu 10% prljavštine mu smanji protok za cca 30% i samim tim drastično opada učinak hlađenja. Nebi bilo lose ni njega nakon pranja dezinficirat.
Sto se tiče plina, da, malo plina iscuri prilikom demontaze/montaze, ali ako imas pravog montera sa pravom opremom, to nije problem. U sistem (3,5 kw, do cca 12m) ide cca 950g plina, i ako nesto fali, radni tlak je manji od optimalnog, ako ima previse, radni tlak je prevelik. Nakon instalacije se spoji manometar i očita koji je radni tlak u sistemu i onda ces znat jel treba nadopunit plinom.
Ovdje polazimo od pretpostavke da je klimu skidao netko tko zna kako ispravno povuć plin u vanjsku jedinicu i da mu pri tome nije 300g plina iscurilo