Tema: Dobra klima
View Single Post
Staro 23.07.2015., 08:33   #1157
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Kupio sam Korel MSR-12HRN1-QC2, obični on-off split sistem, preko frenda povukao jedan od zadnjih dostupnih (Frigo Kor). Instalaciju mi odradio isti prijatelj, tak da sam samo platio materijal i par pivi.

Klima sama po sebi djeluje ok, u rangu jeftinijih Samsunga i LG-a, par slika kako vanjska izgleda iznutra:

Klima je radila normalno, dok nisam skuzio da se na desnoj strani di se spajaja instalacija, lagano kapa, zbog čega sam odmah pomislio da neki glup problem, jer da nesto curi, kapalo bi jače, ovako je kod mene kapalo par kapi na sat vremena. Zaključio sam da to nema veze sa postavljačem klima, tak da njega nisam ni zvao, nego sam uzeo jedan križni sarafciger i krenuo rastavit unutarnju jedinicu u nadi da cu detektirat i otklonit problem.

Izvana se vidjelo gdje se stvara konzenzat:

Uglavnom, vidi se da se kondenzat stvara iznad izoliranog odvoda kondenzata iodmah sam pomislio da se vlaga kondenzira na tom dijelu, iako bi taj dio trebao biti izoliran kao i cijela tava za skupljanje kondenzata.

Rastavio sam unutranju jedinicu, islo je dosta lagano i jednostavno, ako se ima bar malo smisla za rastavljanje stvari, jer klima jer namjenjena da se moze lako rastaviti i očistiti isparivač.

Ovako izgleda

I kako sam i sumnjao, problem je bio sa tavom za kondenzat, na kraju je jedno proširenje gdje se skuplja kondenzat (jako hladna voda) i tu je spojena cijev koja ga vodi van. Taj prošireni dio nije najbolje izoliran i kad se u njemu skupi hladna voda, sa druge starne se stvara kondenzat, par kapi koji onda cure iz klime ili po zidu. Taj dio nazalost nisam uslikao, ali ta izolacija je izvedena onak, bas kineski, jadno i neučinkovito.

Šta treba napraviti?

Trebe uzeti neki pjenasti izolacijski materijal (max 4mm) i cijelo to prosirenje izolirati od okolnog zraka koji je pun vlage. Sve sam to oblijepio pjenastom izolacijom cca 4mm, (original je bila 2mm, i s tim da je na par mjesta uopce nije bilo). Na kraju to izgleda ovako:

Usput sam izolirkom malo predihtao spoj izlaza iz tave i izolirane cijevi kondenzata i sve ti skupa omotao duck tapeom. Sve to instalirao gore upalio klimu i pogodite, nema rošenja, nema kapljica, nema vode po zidu, problem rijesen.

Od problema sa dotičnom klimom bi jos spomenuo buku vanjske jedinice. Ja sam ju stavio pod gumene podloške, tak da nije direktno na nosačima, jer mi je pod prozorom, pa nije fora da se cuje/vibrira. Uglavnom, vanjska zna jako bučit, stvara se rezonancija limenog kućišta koje nije malo, tak da je i zvuk tj bika popriličan. Prva pomisao ide ka ventilatoru, ali nije, rezonanciju stvara kompresor. Problem se rješava takoo sto bakrene cijevi koje ulaze u klimu malo pomičete lijevo desno naprijed nazad (lagano naravno) i dok cijevi ne dobijete u položaj da rad kompresora ne stvara nikakve rezonancije.

Sto se tiče sam klima i njezinog rashladnog učinka, smještena je u solidno izoliranu/smještenu prostoriju od 12m2 i tu svoj posao obavlja odlično. Brzo rashladi i stvarno moze napravit 21°C bez problema kad je vani 30°C. Iako, za prostor od 30m2, radije bi isao na nesto tipa Micu/Šiba/Daikin, ali mene je ova klima sve komplet(klima, montaža, materijal) dosla 2150 kn, tak da sam zadovoljan, iako ovaj fail sa neizoliranje tave je veliki no-no, bas ono ogledni primjer kineskog proizvoda.

Eto, toliko od mene, a za eventualna pitanja stojim na raspolaganju

srale7 je offline   Reply With Quote