Citiraj:
Autor Arendelle
Ne kužim,
|
Znam.
Povratak u proslost i smaknuca odgovornih u IBM-u za nastanak PC-a.
Citiraj:
Da prosječan korisnik, kad kupi kantu u Pevecu, odmah naruči i usluge administratora koji će imati administratorske ovlasti na njegovu računalu i koji će ga, slijedom toga, administrirati?
|
@FFZG, upravo to i je poanta ovih novih Windaća na koje hakeri grakcu ko ti na argumente. O tome i pricamo zadnje dvije stranice, poslovicno ne pratis.
Korisnik dobiva predinstalirano racunalo koje se donekle brine samo o sebi u vidu updateova i svega ostalog. Sto je super, jer updateovi pokrivaju razne sigurnosne rupe; ako korisnik ima Eđ koji ce vjerojatno biti pokriven istim nacinom updatea (barem je tako do sada bio pokriven IE), MSE, Defender i Office paket - prst u uvo. To je cijela kucna populacija i SME (bez potreba za naprednom infrastrukturom u smislu AD-a i slicno, naravno).
Inace, da, ovo sto si napisala bi upravo tako i trebalo biti. Kupis auto i radis odrzavanje u ovlastenom servisu, nema tu nista cudno. Jer sve sto ne mozes (ili ne trebas) ti uraditi kao korisnik, zaduzen je administrator. Gore navedeni IBM je razlog zasto svaki glupan ima pristup Internetu da cim lakse pokaze koliko je glup, odnosno da administrira vlastito racunalo iako za to nije nimalo kompetentan, formalno obrazovan ili uopce sposoban.
Srecom, to je potaknulo sasvim novu granu na trzistu, iako vjerujem da ce Pavel Đuga popusiti ogroman dio trzisnog kolaca ovim pristupom novih Windowsa.
Citiraj:
Kada korisnik poželi instalirati nešto što traži pokretanje s visokim ovlastima, zvat će na mobitel administratora koji će mu naplatiti upis zaporke u okvir?
|
Korisnik (prouci u rijecniku znacenje, nije tesko) nema potrebe za elevated pristupom. Apsolutno nikakve. Program koji treba korisniku a trazi elevated pristup nije program za korisnika, vrlo jednostavno receno.
Pogledaj u moj sig - radi se o sistemskom alatu, enumeracija uredjaja preko SetupAPI-ja (+ OneCoreUAP za PnP Configuration Manage na Windows 10). Ne trazi elevated pristup, zapravo, mozes ga pokrenuti cak i kao Guest account sa apsolutno svim mogucim restrikcijama, ukljucivo i zabranu pristupa Device Manageru.