Citiraj:
Autor Bubba
Iskreno, mozes to promatrati s nekoliko aspekata. Prije svega, uzmi u obzir korisnike i njihove mogucnosti po Gaussu.
"Sluziti se Windowsima" je vrlo sirok pojam; ja znam ponesto o Win32 GUI programiranju ali mi je security opcenito poprilicno strani pojam, pogotovo u network segmentu.
Znaci, meni je kvacica "Šeruj sve" Bogom dana, da ne mislim previse i zamaram se necime sto meni nije bitno.
Tko je "bolji" a tko "losiji" korisnik Windowsa je tesko mjeriti na taj nacin.
Ono sto je istina i cinjenica je da ako vendor posalje WHQL driver na Windows update, sredina Gaussa nece imati nikakvih primjedbi da se isti updatea, u miru u tisini.
Onaj tko ce imati na umu da zeli koristiti nesto specificno ce morati znati dovoljno, ali prije svega i biti informiran o tome kako sustav radi. Za ocekivati je od prosjecnog balkanoida da on jednostavno zna sve o svemu, bez da se konzultira s gospodinom Manuelom. Kako to nije sindrom prijemciv samo za lokalno podneblje, varijanta "nahrani svinje i nista ne diraj Mujo" uopce nije dugorocno losa...
|
Slažem se da je "služiti se Windowsom" zapravo pogrešno jer Windowsi kao general purpose OS mogu služiti svemu i svačemu te je jako teško, ako ne i nemoguće u potpunosti svladati sve što nude.
Međutim, zasmetalo mi je to što se nepoznavanje jedne mogućnosti Windowsa automatski definira kao "ne znaš se služiti Windozama, njubaro!!1!" dok s druge strane malo će ljudi znati instalirati Windowse preko imagex-a u PE. OK, banalan primjer ali bih prema tome mogao tvrditi da oni koji nisu to radili se ne znaju služiti Windowsima. Hell, telemetrija pokazuje da manje od 6% ljudi koristi alt tab
Mislim da je nVidijin driver (353.50) bio WHQL certificiran pa je opet bug sa kursorom bio prilično čest i vrlo lagano reproduciran od strane Average Joe-a. Istina, novi OS koji još nije dostigao GA (PSA za ostale: RTM != GA) i na kojem se još uvijek radi (PSA: GA je 10240.0.16394) kao i nedozrijeli driveri (WDDM 2.0) imaju prste u tome pa se vjerojatno neće ponoviti tako nešto ali opet - if ain't broken don't fix it.
Windows Insider program jedna je od najgenijalnijih ideja koje je MS napravio još od Neptune-a - ajmo iskoristiti bazu fanboyeva i entuzijasta kao free bazu testera koji bi ionako vrtili leakane buildove. Rezultat - kvalitetniji proizvod za krajnjeg korisnika i "sigurnost" MS-a da uvede fičr automatskog updejta koji se ne može isključiti, barem ne u Win10 Core verziji == izbjegavanje fragmentacije i svrš na broj korisnika (što pak vodi do željenog rasta interesa developera za Win platformu, yada yada yada).
Tako da se ipak moram ispraviti - automatski update drivera nije loša stvar, ako će koncept ring-ova funkcionirati. Ukoliko neće - onda je bolje imati kontrolu nad instalacijom drivera kao što je i do sad bio slučaj.