View Single Post
Staro 20.07.2015., 18:59   #1172
listerstorm
Registered User
Moj komp

listerstorm's Avatar

Datum registracije: Apr 2011
Citiraj:
Autor Bubba Pregled postova
Eh, znao sam (odnosno, nadao sam se ) da ces se javiti.

Puno mi je 10k $, mislio sam recimo isti iznos u kunama, samo se nekako bojim da ovi moji sljepci iz RBA ista znaju o tome (mislio sam to preko firme odraditi)...

Imas kakva iskustva ide li to uopce u praksi kod nas (firma akvizira dionice neke USA firme)?
Provjerio, što možeš ti, može i tvoja firma.

Slobodno odi u RBA, iskusna je brokerska ekipa tamo (kao i u drugim bankama). Trebat će ti statusna dokumentacija (preslike):

- potvrda o OIB-u za pravnu osobu
- izvadak iz sudskog registra ne stariji od tri mjeseca (ako je stariji onda skineš sa Interneta aktualni i priložiš ga uz presliku)
- izvadak iz Državnog zavoda za statistiku
- ugovora o otvorenom transakcijskom računu
- osobna iskaznica/putovnica osobe koja će biti ovlaštena za slanje naloga za kupnju/prodaju
- potvrda o OIB-u osoba ovlaštenih za zadavanje naloga po brokerskom računu (ne treba ako imaš OIB na osobnoj)

Za otvaranje skrbničkog računa, ovisi u koju banku ideš, mogli bi te tražiti 200 kn + PDV a negdje bi išlo i bez naknade.
Imaš i naknadu za "održavanje" tog računa (da ne zahrđa), koja ide u postotku na prosječnu vrijednost svih dionica na računu, a naplaćuje se mjesečno (ovo ovisi i na koja tržišta ulažeš), naknadu za svaku kupnju/prodaju dionica te naknadu za transfer novca amerima.

Ovo su naknade za slučaj da radiš telefonske naloge, posebne naknade idu ze platformsko trgovanje.

Za primjer:

RBA:

https://www.rba.hr/wps/public-web/do...b-aeed270f7086

ZABA:

http://www.zaba.hr/home/wps/wcm/conn...df?MOD=AJPERES

Preporuka je za početak transakcije odrađivati telefonski (samo provjeri u kojoj su banci najpovoljnije naknade), jer se možeš dodatno informirati, a platformski kasnije (za naprednije trgovanje kad su u igri iskustvo, veći iznosi i kad sekunde mogu odlučiti cijenu, pa tu kupnju/prodaju rješavaš klikom a ne razgovorom).

Ameri vole zaračunat i porez na dividendu, ali ako je o AMD-u riječ, nema razloga za brigu.

Vjerojatno mi je nešto promaklo, al detaljnije možeš direktno s brokerima.
listerstorm je offline   Reply With Quote