Citiraj:
Autor V.I.P
/CUT/
nije istina!
primjer
u sancta domenici sam kupio samsung tv u 7 mj prosle godine koji je izasao 2 mj ranije, znaci pricamo o "novom" modelu. sa 7600 kn na 5099kn. kako tako odjednom moze srusiti cijenu osim ako nema rabat bar 100% ?
ako Nino uzme 2 monitor ili 2 kontejnera monitora naravno da nece imati istu nabavnu 
Nino ce me sigurno ispraviti ako grijesim 
|
Da znaš nešto o veleprodaji znao bi da se roba nabavlja u određenim intervalima, neka roba se nabavlja kvartalno ili rjeđe, dosta često su ograničenja zbog vrste transporta (brodski prijevoz, kamion, avion...) ili zbog naručivanja količine (kontejner ili određena količina u komadima). Zato se desi da neki artikl imaš u prodaji po cijeni X koja ima svoju određenu maržu, naručitelj ima u planu prodati cijelu količinu unutar određenog roka, često kvartal (3 mjeseca za one koji ne znaju koliko je 12/4), zna se desiti da određenu količinu naručitelj ne proda, ostane par komada pa onda naručitelj često rasprodaje zadnje komade po cijeni koja je manja od nabavne i napravi si izračun, proda 80 komada po cijeni od X+10%, 10 komada po cijeni X+5%, 5 komada po cijeni X i 5 komada po cijeni X-10% pa izračuna prosječnu cijenu/zaradu po komadu odnosno nivelira zaradu ili prodajnu cijenu, kako već računaš. Ispada u plusu a netko se razveselio sa zadnjim komadom koji je dobio na rasprodaji. Često u novom kvartalu ide u prodaju novi model artikla ili dolazi artikl s dugim uvjetima prodaje (cijena, određena količina koju je proizvođač postavio kao uvjet da se dobije dobra cijena artikla itd.). Pri tome nemoj misliti da je na svu robu jednaka marža, vjeruj mi da se neke stvari vrte s maržom od 2% tako da je teško očekivati da ćeš na robu dobiti 5% popusta. Zato i spominjem, ne ocjenjuj generalno nečiju dobru volju da spušta cijene, negdje je situacija jednostavno takva da su veći troškovi transporta u pozadini nabave određenog artikla. Računaj da dva ista artikla mogu doći iz dva različita izvora i da imaju različite cijene. Ovaj moj post nije napisan kao pokuda ili kritika, ovo je jednostavno informacija da znaš kako funkcioniraju trgovine, računaj da ti kao kupac imaš jedino trošak dolaska do trgovine, svaki trgovac pak ima poslovni prostor koji ima svoje troškove, ima trošak transporta i ima trošak djelatnika.