Citiraj:
Autor Ag008
U zakonu nema navedenih 45 dana već se spominje "razuman rok" za popravak.
U sudskoj praksi, ako odlučiš privatnu tužbu pokrenuti tada sudovi većinom "razuman rok" gledaju od 45 dana što je praksa. Međutim u zakonu ne stoji jasno taj rok.
Da, traži od njih novce. Napiši mail "Poštovani, budući da mi ne nudite adekvatan proizvod kupljenom molim vas za povrat novca (može i detalji na koji iban/račun)"
I ne znam zašto tajiš trgovca, već 45 dana je dosta dugo.
|
OK, znaci ovih 45 dana, to bi bilo to, nisam duzan vise cekat. Premda vidim da po netu neki navode da je 45 dana ukupan broj svih dana, a neki kazu da se ne racunaju neradni dani.
Ne navodim trgovinu jer nije potrebno za slucaj, bitno mi je samo kako da se postavim i koja su mi prava. Sutra onda fino saljem mail i trazim lovu.
Citiraj:
Autor buljo
Pošto nema tog proizvoda koji si dao na servis oni ti trebaju ponuditi proizvod sličnih ili boljih karakteristika na koji ti NE TREBAŠ pristati. Nakon toga možeš tražit raskid ugovora odnosno povrat love.
|
Cekaj, hoces reci da cak i ako mi besplatno daju bolji/skuplji zamjenski artikl, ja ga ne moram prihvatit i mogu trazit lovu nazad? Jesi siguran? Ta solucija bi mi cak bila i bolja jer sam u ovih 45 dana cekanja kupio drugu komponentu jer nisam mogao raditi. Aj pliz odgovori za ovo jer cu onda tak i napravit.
Citiraj:
Osobno bi im poslao mail u kojem bi našao proizvod u dučanu koji želim i platio razliku u cijenu (cijena novog proizvoda minus cijena proizvoda koji si ti platio, točno u lipu), ako takvog proizvoda nema tražio bi povrat love koliko je dotični proizvod plačen.
Slobodno dopišeš da si dovoljno dugo čekao i da više nemaš namjeru se natezat, možeš ubacit inspekciju u taj mail, daj im rok do kada da ti se jave tipa dva, tri dana.
Ako negativno dogovore pošalji pisano preporučeno svoje zahtjeve a na to su ti po zakonu dužni odgovoriti, nakon toga imaš dokaz i možeš sa tim inspektoratu..
|
Pa predlozio sam im zamjenu cak uz moju nadoplatu, al ko sto sam napisao, oni daju zamjenu nekog puno skupljeg artikla i to po puno vecoj razlici u cijeni nego sto bi to trebalo biti.
OK, hvala za ovaj prijedlog da posaljem pismeno, tako cu i napravit ako me nastave natezat.
Citiraj:
Autor FRipper
@gtgladiator
Zašto neces napisati tko je trgovina, i koja točno komponenta? Jer ovo sto ti pišeš je bez smisla.
Jer kao prvo ako ovdje navedeš koja je trgovina odma ce ti se sve gledati drugacije, prvo ta trgovina ce i viditi da sii ih posr*** pa ce malo i bolje reagirati. Ovako samo sebi štetiš, i kada vec imaš problema sa nekom trgovinom ona i napiši koja je da svi vidimo ne vidim nikakav razlog da se to skriva jer to nije nikako u redu od njih niti od uvoznika koji kako se meni čini je Asbis jer sam i sam imao sličnih problema s njima...a sada koja je trgovina?
|
Napisao sam vec, necu jer je inace OK trgovina i nema smisla da ih blatim ak ce rijesit kak treba (a i ne zelim sebi otezatavat da me neko od njih stavi na zub i zavlaci jos dulje jer sam ih javno popljuvao). Za samu reklamaciju nije bitno tko i sto je tocno posrijedi, napisao sam cijeli slucaj. Inace, nije Asbis.
Citiraj:
I sto se tice pravila i zakona, sve što trebaš je poslati pismeno raskid ugovora trgovini i traziti povrat novaca ako nemaju istu zamjenu tj identični proizvod istih specifikacija/cijene...
Ali prvo reci tko šta nudi umjesto čega... jer možda stvarno daju adekvatnu zamjenu a ti kemijaš bezveze jer nisi ni prvi ni zadnji
|
OK, tako cu i napraviti, pismeno im poslati raskid ugovora ako mi sutra to ne rijese.
Sto se tice "adekvatne" zamjene, ne brini, preocita je situacija da nije adekvatna. Kao sto sam spomenuo, nesto u stilu da mi za i5-2500k nude i5-2300/2400 , a i naveo sam im benchmarkove po kojima se vidi razlika cak i ako ne znaju razliku ovak po nazivu proizvoda.
Citiraj:
Autor wooden
Ako čovjek ne želi spominjati naziv trgovine/servisa/uvoznika to je njegova stvar, ne znam čemu inzistiranje na tome?
Po meni je trebao samo spomenuti o kojem artiklu se radi i što mu nude, čisto radi rasprave ali na kraju krajeva ni taj podatak nije bitan, jer to što mu nude njemu ne odgovara.
|
Tocno tako, bitna su samo zakonska prava i kako je to u praksi, da se mogu postavit prema njima.
Citiraj:
Odi u trgovinu i reci im koji artikl želiš umjesto tog svoga, ako ti ga ne daju onda kaži da želiš raskid ugovora, možeš im to sve i e-mailom napisat.
Ne moraš im printat zakone, znaju ih oni jako dobro, eventualno im spomeni Zakon o obveznim odnosima, članak 426.
|
OK, tnx!
Citiraj:
Autor FRipper
Ma po meni to je ono najbitnije...
Jer po mojem, koje pravo imas da npr reklamiras 7950 grafu, dobiješ R9 280/r9 380 i veliš ti to ne želiš?
|
FRipper, nije takav slucaj. Da mi za 7950 daju R9 280/380 (ili cak i jacu 280X), ne bi rijec rekao. Nego, recimo kad bi stavio tvoj primjer za graficke kartice, za moju R9 280X TOXIC meni nude R9 280X DUALX ili R9 280/380 (ako se kuzis u kartice, onda znas kolika je razlika). Ili da ti za tvoju spomenutu 7950 nude R9 270/270X i da tvrde "to je adekvatna zamjena" "jer su R9 270 novije kartice od 7950".
Citiraj:
Ja mislim da ipak nemreš odbiti tak šta i tražiti neku pravdu jer si dobio istu/jaču...ili nisam u pravu?
|
E to i mene zanima jer
buljo je gore napisao da cak i ak mi daju bolji artikl da ga ja nisam duzan prihvatiti i da mogu trazit svoje novce?