View Single Post
Staro 10.07.2015., 04:49   #195
zormar
Premium
Moj komp

zormar's Avatar

Datum registracije: Jan 2010
Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Prodavao sam usb stick od 128Gb. Javi mi se lik porukom na Viber (?!) da će ga uzeti.
- Evo ti moji podaci. Kad mi legne lova na račun tj. to vidim na netbankingu, šaljem stick.
- Poslati ću ti moju osobnu i karticu banke.
- Ne trebaju mi. Treba mi samo tvoje ime i adresa za slanje. Na netbankingu vidim tko je uplatio.
- Aj ti meni pošalji svoju osobnu i karticu banke.
- Ajde bok.

Haha, to ti je jedan od likova koji kradu identitete (osobne) i/ili kradu kreditne kartice (obicno traze da slikas obe strane kreditne pa s kontrolnim brojem sa straznje strane mogu kupovati po netu).

A "svoju" osobnu bi ti lik poslao od nekog 10. lika kojem je na isti nacin ukrao identitet (kao sto bi i tvoju osobnu slao dalje predstavljajuci se da si ti, kak bi ispao uvjerljiviji)

Javljaju se na Njuskalu kao kupci, najcesce putem emaila ili web SMS-a i sl., a izbjegavaju mobitel (vjerojatno da ih policija ne moze locirati po signalu). Kad ih trazis broj mobitela ili adresu tek tolko da se cujete i dogovorite za slanje, odgovaraju "ma da ne kompliciramo, samo ti meni posalji skenirane svoje podatke (osobnu i kreditnu) da ti uplatim" i onda "u dobroj vjeri" oni prvo posalju "svoju" osobnu i kreditnu da izgledaju uvjerljivije xD (na sto vecina ljudi lakovjerno nasjedne jer im sve izgleda uvjerljivo, a pogotovo jer su sretni sto misle da ce prodat nesto).

Prosle godine kad sam prodavao neku graficku za 2000kn, posalje meni lik SMS s 098 broja da hoce kupit graficku i da mu se javim na email xy@gmail.com . Ja sav sretan, posaljem mu email, on odgovori u 2min i zacudo lik ne postavlja nikakva pitanja o garanciji, jel ide sta nize i sl. standardna pitanja (sto mi je odma bilo sumnjivo jer jos nisam dozivio kupoprodaju bez cjenkanja ).

Lik odma ponudi uplatu na racun (?! ) pa da mu posaljem karticu kad sjedne lova (on je kao iz Splita), a meni jos 1 alarm proradi, ko tak dobrovoljno zeli uplacivat 2000kn, no odgovorim mu da moze. Zvrcnem ga na broj tek tolko da se nabrzaka dogovorimo, no linija se odma prekida. Jos jedna alarmna lampica mi se upali .

Ukucam 098 broj mobitela u Google, kad vidim da je to neki free web servis. +1 crvena lampica . Posaljem liku email da mi javi neki broj mobitela da ga zvrcnem da se cujemo, al lik samo odgovori da on uzima sigurno karticu i da ne kompliciramo da mu posaljem podatke za uplatu i kak bi bio siguran da ja nisam neki prevarant da mu ja posaljem kopije osobne i kreditna te da ce on "u dobroj vjeri" poslat prvi meni kopiju svoje osobne i kreditne (te je i poslao, ukljucujuci i straznju stranu kreditne, ali ne i osobne na kojoj pise adresa).

Zguglam, nigdje nis o liku i o nekakvim prevarama itd. (iako to nis ne moras znacit ak je identitet "svjez"). Ovak na prvu ruku zvuci zbilja uvjerljivo i vecina ljudi vjerojatno popusi spiku te posalje svoje skenove osobne. No kak ja pusem i na hladno, po broju osobne iskaznice na prednjoj strani osobne koju mi je poslao, 1337 hackerskim metodama nadjem mu OIB i kucnu adresu, a kad po tim osobnim podacima neki lik rodjen i zivi s prebivalistem u centru ZG-a . Probao sam mu naci kucni telefon/neki mob pa mu nazvat doma starce/pravog vlasnika osobne, no nisam nista nasao.

Vec mi je bilo jasno da ovo debelo smrdi, no reko idem jos malo ispipat da budem 100% siguran (il da ne popusim pravog "kupca" (tad jos nisam znao za takve prevarante)). Posaljem liku ponovno email kao da "ima srece", da mi frend sutra ide za Split pa mu moze osobno donijet graficku sto ce mu bit jeftinije jer nece placat postarinu i da se ne mora bojat prevare, no lik opet odgovara "ma najbolje da ne kompliciramo ja cu tebi odma uplatit na racun i ti mi posalji postom", a meni vec lagano osmijeh od uha do uha (sve skupa, razmijenili smo nekih 10 emailova i lik se napisao hrpetinu tog (tj. vjerojatno je radio copy/paste)).

Kadli 5min kasnije, javi mi se frend sav uspuhan i u zurbi da mu neko oce kupit graficku na Njuskalu pa bi dosao do mene da si na skeneru skenira osobnu i kreditnu jer mu je hitno da ne popusi kupca, a ja onak ROTFL . Frend mi forwarda emailove, kad emailovi od slova do slova identicni .

Poslije sam se muljatoru javio s 3. emaila kao da sam dobio SMS da mu se javim na email u vezi kupovine, i lik mi posalje standardnu sprancu "da ne kompliciramo, uzimam odmah i uplacujem na racun, posaljite mi samo skenirane podatke da se oboje uvjerimo da nije rijec o prevari". Ja mu odgovorim da moze ali "na koju tocno komponentu misli jer ih imam vise", a on samo odgovori "ma onaj najskuplji" jer nije znao tko mu se javio

Uglavnom, to Njuskalo je neiscrpno vrelo muljatora i prevaranata na 101 nacin...
zormar je offline