View Single Post
Staro 07.07.2015., 14:49   #195
Imagine
undercover
Moj komp

Imagine's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Citiraj:
Autor afterburner Pregled postova
Jedno teoretsko pitanjce...
Koliko moze Epson TW9200 maximalno dobacit u daljinu a da slika bude "gledljiva"? Pod gledljiva mislim samo da se kako tako vidi video. Uglavnom nesto muljamo za pireve pa bi probali projicirat kratki spot od mladenaca npr na zid od restorana(vanka ne unutra) ili iz restorana na zgradu do. Ponavljam ne treba to bit nikakva vrhunska slika nego samo da se relativno vidi tko je na videu .

Kojeg gaina je zid restorana?

Zayebanciju nastranu ,ovako teoretski...

Uz projektore obično idu informacije koju najmanju te največu sliku možeš dobiti a isto je određeno optičkim sustavom tj. fokusom.
Uglavnom, za Epsona stoji 30 do 300 inča.
A ako baš želimo cjepidlačit, najbolja slika se dobija s minimumom lens šifta jer je sredina leče najbolja...
To je prvi faktor koji ograničava veličinu slike.

Drugi faktor koja ograničava veličinu slike je činjenica da bi na tu dijagonalu imao otprilike 3 piksela po centrimetru.
Ne znam jesi primjetio ali na sve strane po netu imaš 'znalačka' prepucavanja o kvaliteti slike.
To obično prate i stavovi koliko bi trebao biti težak film koji si gledao jer si inace gledao shit.
Kvalitetni rip se naravno vidi iz aviona da je a kamoli ne 42" ili 52" kvalitetnog TVa, s kaučima na 3 ili 4 metra od istog.
Pročeprkaj malo po netu o VA tj. jasnoči ljudskog vida /'fovei' te rezoluciji samog oka po stupnju vidnog kuta i sigurno če sve to dobiti novu prespektivu.
Sažeto , ono što želim reči je da dijagonalu uz kvalitetu displeja te materijala ,određuje ujedno i udaljenost vesele ekipe od slike.

Treči faktor koji ograničava veličinu slike je svjetlina same slike jer ljudsko oko drugačije percipira boje kad padnu ispod određenog nivoa svjetline.
Čak s lampom na 'normal' , te nekvim torch 'dinamic modom' , nema apsolutno nikakve šanse da se ima dovoljno svjetline.
I to u normalnim uvjetima tipa normalne projekcijske površine & mračine zatvorene prostorije.
A kamoli u uvjetima sam bog zna kakvog restoranskog zida te svjetlosnog onečiščenja tipa ulične i restoranske rasvjete.

E sad ovako praktično...
Pretpostavljam da situacija neče zahtjevati više od 300" dijagonale , a sigurno 'visual acuity' nikom neče biti na umu dok bude gledao mladence.
Što se tiče svjetline , imaš raznih ljudi ,neki preferiraju svjetliju a neki tamniju sliku. Ja sam npr. imao 2 puta menigitis pa mi presvjetla slika prži mozak a netko drugi možda loše vidi pa mu ne paše tamna slika.
Ekipa sa CRT projektorima je uglavnom ispod preporučenih smjernica svjetline pa im je gledljivo bez problema.

Pokrit sve i zadovoljit svakog je nemoguče pa mi se najbolje čini da namjestiš projektor na nekih 150" s mid zumom.
Onda pustiš materijal te vrtiš leču ljevo/desno i pogledaš koja ti dijagonala izgleda ok.

Na kraju svega, najvažniji faktor koji če ograničit veličinu slike če bit ljudsko rapoloženje...
tipa faze pira u kojoj če iči projekcija i koliko če ljudi bit natankani

A kad smo kod toga , ja nebi spomenuti PJ ni blizu takvih uvjeta.
Ako se baš ne želi platiti za nekakvo profi riješenje, ja bi stackao 2kom w1070 i vozi.

Citiraj:
Autor telefunken Pregled postova

moji uvjeti su bijeli zidovi (vulgaris najjeftiniji mat kreč) te PVC rolete koje mogu zamračit stan do recimo 95% dok je vani blistav dan. kad upalim projektor, u sobi je toliko svjetlo kao da sam digao rolete do pola.

uskoro bojam sobu pola sa mat tamno sivom (zid na koji se projicira) te drugi dio mat čoko smeđom s bijelim stropom tako da će biti još nešto manje razbijanje svjetla a uz to planiram staviti projekcijsku površinu u obliku spomenute sivo obojane ploče. zanima me samo da li je lateks boja ona koju tražim? jer koliko sam skužio lateks se najbolje izravnava po cjelokupnoj površini koja se boja. ako je lateks onda bih uzeo od Caparola grau 20 latex

btw. netko je spominjao kako vidi neravan zid. osobno to smatram tolikim sitničarenjem jer imam vid 10/10 i kad se fokusiram vidim piksele na ful HD-u tako s udaljenosti od 3,4m no nevidim nepravilnosti na zidu a zid mi nije ni blizu savršeno okrečen. ne omalovažavam ničije mišljenje već samo kažem da su to ekstremi prema kojima nevalja suditi što je dobro a što nevalja jer daleko od toga da ovakav setup nevalja (wow efekat svih koji su ga vidjeli potvrđuje to)
Borba protiv bijelih zidova / velikih reflektivnih površina s boljim projektorima nema smisla a nebi napravila ni približnu razliku kao lošiji projektor u lošijoj i bolje riješenoj prostoriji.
Zbog toga su nekako i razumljivi stavovi kako razlike nisu velike.
Sami sistem rada ove tehnologije ovisi o refleksiji svjetlosti od projekcijske površine/platna ,a ta ista svjetlost ne nestaje več se odbija od drugih površina te nađe put nazad do platna a to utječe na sliku.
Naravno , postoje i one HajTech projekcijske površine tj. površine koje se ne svode na jedan sloj več par slojeva s kojim se dobija prihvačanje svjetla iz samo jednog smjera / smjera projektora.
No kako ni projekcijska zraka ne 'tuče' u istom kutu na sve točke ekrana , tu je problem uniformnosti svjetline.
Da se vratim na rutu....za crnu se može reči da je dobra onoliko koliko je dobro riješena prostorija tako da je bilo koji korak u smjeru suprotnom od bijelog zida - korak naprijed.
Unitato je ovdje napravio jedan okroman korak naprijed s izborom sive za prostoriju a i ti češ izvuči puno više od PJ s tom sivom i čoko smeđom.
Ja bih samo dodao da razmisliš i o bojanju stropa jer je to jedna ogromna površina
Inače , Caparol želiš iz nekog baš određenog razloga?
Što fali Duluxu? Bar se može nači točno onakav kakav ti treba za razliku traženja nečeg što nema van Grčke?

Šta se tiče običnog nesavršenog zida i wow efekta...
Ja sam ovdje večinom u "normal modu" i u tom kontekstu bi rekao da ne dvojim niti malo da su ljudi oduševljeni.

Šta se tiče "freak moda" , želiš komentar ?

Citiraj:
Autor Gabre Pregled postova
shit: krivi topic
...i dokle je došlo?

Citiraj:
Autor Thoroughbred B Pregled postova
Evo mene,malo sam pustio na stranu projektor...i sad ga naručio

https://www.svijet-medija.hr/art/pro...-ansi-3d/65951

Imagine - kad dodje projektor i kad ga upalim,budem jos jednom procitao štivo koje si mi napisao...kad dobijem realan dojam svi tih silnih brojki!

Nije mi se čekalo w1070...pitao dosta njih nitko nema info kad i hoće li uopće biti opet dostupan.

Da si se mogao malo strpiti , imao bi bolju sliku , bolji CMS , manje RBEa , veči throw ratio te lens šift.
A i nebi imao takvo siromaštvo po pitanju spojivosti. Uz to , konektori bi bili iza projektora što je IMO puno bolje estetsko rješenje.

No ,ako ti to nije važno / ako ti sve to odgovara, onda OK jer idealni uređaji ne postoje.
Ja sam navikao imat kompozitni i S-video input te da su konektori sakriveni iza PJ.
A sad imam projektor bez spomenutih ulaza te s konektorima sastrane.

Zadnje izmijenjeno od: Imagine. 17.07.2015. u 09:11. Razlog: krivo slovo na krivom mjestu
Imagine je offline   Reply With Quote