View Single Post
Staro 28.06.2015., 15:12   #737
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor Drug Brko Pregled postova
Ne moram
Bojim se da moras, posto enterprajz i "slazem servere u supi" nije ista kategorija, neovisno i cijeni i komponentama.

Ne ulazeci u pricu o diskovima i njihovoj (ne)kvaliteti i slicno.

Citiraj:
Autor segregator Pregled postova
Iz osobnog iskustva tokom rada u banci, mislim da je za iste novce bolje složiti 2 jeftina servera, nego kupiti jedan "enterprise", kolikogod vas razni domaći zastupnici uvjeravali suprotno. Iz ovog izuzimam samo IBM (čuo sam tad u 90-im da je i SUN bio OK, ali nemam osobnog iskustva pe neću komentirati)
Ne znam u kojem smislu mislis "bolje", pogotovo ne u Hrvatskoj.

Iako je cinjenica da ces u retailu za iste novce dobiti hardver vecih performansi (ili vece kolicine), ono sto neces dobiti je support, na kojem se enterprajzili temelji.

Drugim rijecima, tvoja banka nece nagrabiti 100 Supermicro/Tyan servera iz Laba2k ili slicnih ducana, cekati mjesec dana da dodju i da se sloze a onda strepiti koliko vremena mora proci da dodje rezervni dio. To si moze dozvoliti Hostgator u Americi koji je na izvoru takvih komponenti i nije im problem. Ili pak mala firma d.o.o..

S brand vendorom ce to imati i boli ih kifla; uz kvalitetan ugovor, dobit ce novi server sutradan, on site. Ionako je hardver u nekim slucajevima cak i sporedan, obzirom da softverske licence cesto premasuju cijenu samog softvera (tko to vise Oraklo u pozadini? Kuš!).

BTW, IIRC, RBA je, barem do prije par godina, imala Sparc Enterprise servere (transakcijske) na Slowarisu u Petrinjskoj. HPB je isto tako prije par godina bacao neku hrpetinu Power5-ica, ne znam cime su ih zamijenili, ne vjerujem da je x86, tako da je vjerojatno opet nesto na z/OS-u. Ostatak skalamerije je bio brand x86. Prosto ko pasulj.

I dalje se slazemo da postoje korisnici (na kraju krajeva, zato postoje i proizvodjaci za to) koji ce sklopiti zuti server i koji ce im raditi dobro. Ali to nema veze s enterprajzom.

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote