View Single Post
Staro 22.06.2015., 10:45   #298
Klikigiga
Registered User

Datum registracije: Apr 2015
Citiraj:
Autor De5tr0yer Pregled postova
Što točno nedostaje temi o mehaničkim tipkovnicama čiji je bog otac IBM model M?

Ta tipkovnica više ima sentimentalno i kolekcionarsko značenje jer je superiornost starog IBM mehanizma podno tipki dubiozna jer nitko ne može znati koliko će trajati trenutni. Sigurno je jedino da je tipkovnica stara i da još uvijek radi. Svaka čast IBM-u i onome tko ju je radio, no za nju mjesta na mom stolu nema, primarno zbog boje.
Za mene IBM model M u prvom redu ima sentimentalnu vrijednost jer me veže za moj prvi susret sa računalom, i to ne trebam nametat nikome niti to želim, to je moja osobna stvar i stvar moje percepcije. Sada za mene ima i kolekcionarsku vrijednost i isto je to stvar koja se tiče samo mene i ne treba nametati drugima.
Ali kada neki proizvod i nakon 30 godina zadovoljava, i ne samo zadovoljava, nego je i superioran u svim "Dimenzijama koje korisnik očekuje od proizvoda:"
1. Performanse - osnovne operativne karakteristike proizvoda (lakoća rukovanja proizvodom)
2. Dodatne značajke - ekstra dijelovi dodani osnovnim značajkama (odvojivi kabal, odvojive kapice...itd)
3. Pouzdanost - vjerojatnost da će proizvod biti ispravan unutar očekivanog vremenskog perioda (30+...nemam komentara)
4. Standardiziranost (mali problem ali riješava aktivni adapter PS/2 na USB od 40 kn)
5. Trajnost - koliko dugo proizvod traje, životni vijek prije zamjene (30+...nemam komentara)
6. Pogodnost održavanja - jednostavnost održavanja, brzina popravka, ljubaznost i kompetencija osoba koje održavaju proizvod (bez ikakvog tehničkog znanja...rastavio i očistio dvije tipkovnice...sada izgledaju kao nove)
7. Estetika - kako proizvod izgleda, kako ga korisnik osjeća, kako zvuči, miriše ili kakav okus ima (boje bež, militari siva i crna, zvuči prekrasno za one kojima je namijenjen - daktilografi, okus nisam probao)
8. Sigurnost - osiguranje da proizvod neće ozlijediti korisnika, odnosno da korisnik neće biti ozljeđen uporabom proizvoda (mali problem, možemo ubiti nekoga ovom tipkovnicom, ali ovo je više problem vlasnika i njegovih živaca)

"1. Lazibat, T:. Poznavanje robe i upravljanje kvalitetom, Sinergija, 2004.
2. Lazibat, T.: Upravljanje kvalitetom, Znanstvena knjiga, Zagreb, 2009."

E to je ono što treba nametati i pokazati svima kako se može napraviti nešto što će koštati i što će trajati i više nego je predviđeno...30+...a ne proizvoditi i prodavati "MUDA POD BUBREGE"!
Klikigiga je offline   Reply With Quote