Citiraj:
Autor listerstorm
Čini mi se da stvar ima svoju genealogiju, još tamo od HD 2900 XT (a i segregator nešto slično spomenuše) koja je bila smiješna po izlasku u odnosu na G92 kartice a kasnije...
|
I još mi je jedna stvar pala na pamet. Kad AMD izbaci neku novu gpu (al ono baš novu

) da su im driveri loši - ali ne u smislu za konkretnu igru, nego u smislu iskorištavanja vlastitog hardvera. Pa onda nakon određenog dužeg perioda kad stvari sjednu na svoje mjesto da gpu napokon prodiše punim plućima. To mi je palo na pamet zbog HD7xxx serije gdje je negdje nakon nekoliko mjeseci ako se tko sjeća došlo do nekih većih porasta performansi. Sjećam se i nekog testa gdje je mislim HD7850 bila nekih 8% jača nego u prvim recenzijama. Navodno je u praksi bila i jača od gtx 660 (ili barem kad se OC-ala). A kad nova gpu izađe svi se odmah po izlasku slete recenzirat i onda se ti rezultati vuku vječno po tablicama.
A za ovu moju drugu teoriju o većoj "mesnatosti" možda idu u prilog
ovakvi i
ovakvi detaljni testovi na višim rezolucijama. Znači te obje gpu su jače od amd-ovih na 1080p, ali na većim rezolucijama možda sabirnica ili nešto drugo znatno smanji razliku, ako ih čak i ne prestignu kao u prvom linku. Te starije igre tipa tomb raider i sl. su općenito manje opterećivali gpu, jedva preko 1gb vram prebacivali i sl., međutim ove nove igre izgleda više opterećuju sve živo (i sabirnica dolazi do izražaja možda)
Evo još jedan primjer za teoriju mesnatosti na dvije amd-ove gpu. Novija tonga R9 285 i starija R9 280. Prva je efikasnija gpu i u svim stranim recenzijama je u svim igrama bolja, i onda na pce
recenziji dođe na red novi hitman gdje bude slabija i kaže ovo:
Citiraj:
Hitman je jedan od naslova koji očito voli širu memorijsku sabirnicu, pa se ovdje R9 285 ne snalazi najbolje i kao što vidimo tek je malo brža od vrlo brzog 270X Toxic modela.
|