Citiraj:
Autor SniperWolf
dakle imam nekoliko stednih zarulja koje bi zamjenio s LED. gdje i kako ih baciti? cuo sam da nesmiju u obicni otpad - zbog zive i stetnih sastojaka unutra.
hvala na info!!! pozz  
|
iskreno....... mogu ti samo reci kako smo ih mi par rjesili. najcesce u najobicnijem smecu. no, prosle godine smo imali jednu stednu koja je lagano popucala plus sto smo "narucili" odvoz elektronickog otpada, pa ih je docekala i ta stedna zarulja. predali smo i nju skupa sa nekom starom elektronikom, ves masina je otisla, nekakvi stari TV-i itd itd.
covjek koji radi na tom zbrinjavanju je rekao da su te stedne zarulje ono, stetno do ibera. imaju zracenje same po sebi, imaju materijala i čuda u sebi sto su stetna i da - kostaju.
sada ih imam ukupno jednu

. i ona stoji na terasi, druge su sto odvrnute, sto bacene u smece. zamjenile su ih LED zarulje sa ebay-a, kud me ispadne full jeftinije nego kupovina stednih kod nas, tu jos manje trose, tu nema zracenja, tu su dugotrajnije.......
sto htjedoh reci - treba stedne razulje IMHO izbaciti iz upotrebe jer ima alternativa koje nisu stetne (potencijalno i stvarno) kao doticne stedne, koje manje kostaju, manje trose

. ugrubo, 5 komada E27 LED zarulja me izaslo 130 kuna sa postarinom, zamjenjuju ~90W klasicne zarulje, trosi stvarnih ~6W. nakon toga sam sebi uzeo 5 E14 LED reflektorica, prezadovoljan!