Citiraj:
Autor afterburner
Jel mos ovo malo objasnit..ali se treba tako radit?
Pretpostavljan da govoris o manualnim(ne fixnim platnima)?
|
Da , odnosilo se na 'roll-on' tip platna. Svejedno je el. ili mehaničko.
Tokom vremena, 'rool-on' platna razviju (a neka dođu odmah iz kutije s) 2 problema.
1. Horizontalne crte
2. Valovi u obliku centralnog slova V
Prvo, konstrukcija 'roll-on' platna se može svesti na jedan vrlo dugi cilindar. A na jednom mjestu na plaštu tog cilindra tj valjka je po izvodnici spojeno samo platno.
Gledano sastrane , tu je krug kod kojeg na jednoj točki na obodu počinje spirala.
A centar tih krugova je naravno fiksiran na kazetu (koja je fiksirana na strop) čime je sve skupa nešto poput grede raspona neka 2 ipo metra.
Uglavnom, platna ipak imaju neku svoju debljinu...imaju i određenu krutost zbog premaza i impregnacije.
Sama konstrukcija ide s nakakvom oprugom pa ljudi obično potegnu malo jače jer ipak moraju protiv opruge...
A po završetku gledanja ta ista opruga to ljepo zategne nazad a u nekim slučajevima pritisne i samu donju šipku na sami cilindar/platno.
Ne treba ni zaboraviti težinu samog platna kojom djeluje na onaj dio platna koji taj trenutak još nije odrolan / koji je još namotan.
A na kraju ,mora postojati nekakva veza između samog platna te spomenutog cilindra koji mora biti dovoljno lagan te rigidan jer je nešto poput grede.
Grede kod koje ne dolazi u obzir mogučnost da ulegne u sredini jer na njoj nešto visi pa onaj dio koji visi u sredini nebi bio toliko nategnut kao ono što visi u krajevima...
Tako da zbog dužine cilindra nije loše tu i tamo promjeniti visinu na kojoj visi roll-on platno za polovicu opsega kružnice te ga za otprilike isto ostaviti van kazete na kraju gledanja da "Okreneš gredu"
btw , evo 2 slikice iz Grandwiew kataloga (malo je stariji / iz 2006 jor mi se nije kopalo po regalu) kako oni rješavaju spoj platna i cilindra u 2 različite klase.
Da ne zaboravim , kako je prošla fatureta / jesi napokon uzeo kolormetar i provao
HCFR ?
Osim njega je tu još i
Argyll a ako je to bila ona prava poštena fatureta , imaš i
Chromapure.
Svaki čas bi trebao izači v3.0 i upgrade če biti besplatan za nove korisnike.
Tu je još i popularni
CalMan ...
Od prošle godine imaš
kolor čeker koji je free za provjeru postoječeg stanja.
Dok bi se moglo prigovoriti zbog ograničenosti , to isto ga čini zaista jednostavnim za korištenje.
samo izabereš kolormetar te izvor patterna i na kraju dobiješ jednostavni prikaz koliko si off.
Isto možeš sajvati u PDFu ako ti baš treba nešto beskorisno
Zadnje , tu je još i
LightSpace CMS koji za razliku od prijašnje 2 aplikacije , čovjek može rentat 3 dana za nekih 60ak funti...
Citiraj:
Autor Thoroughbred B
Nemam zid...uzeo već regal...jbg...ponuda platna jako losa kod nas...al mislim da ce onaj biti ok...moram izmjerit visinu stropa pa se javim...
|
I što , držao bi to negdje sastrane i prilikom gledanja kačio platno na taj regal? Mislim da bi ti to brzo došlo navrh glave.
Na drugu stranu , ako nakon sve te zayebancije oko stana kupiš roll-on da se napokon počastiš kino ugođajem možda te dočeka "WTF" umjesto "napokon sam zaslužio" pošto se izbor istog sveo na "največe koje postoji za te novce"...
Citiraj:
Autor Gabre
jel imas preporuku platna koje uzeti, okvir sam napravim...
|
osim popularnog BCa , kako ti se čini
ovo ? Imaš kod istih i traku...
Citiraj:
Autor Gabre
ono sto mene zanima da li je jako bitno da je platno pod obaveznih 90 stupnjeva nasuprot projektoru... kako postaviti projektor a da buse sto posto u centru platna i pod pravim kutom, kako vertikalno, tako i horizontalno
|
Okomica je bitna jer bez nje imaš trapez koji traži ispravljanje. Obzirom na to , namjestiti okomicu je relativno jednostavno. Bar što se tiče vertikalne osi.
Treba ti mali livel kojeg možeš naslonit na projektor ili nosač istog a što se tiče livo-desno tj. horizontalne osi, treba ti još jedan par ruku s metrom ili očiju koje če pogledat platno izbliza i reči jel slika upada u okvir ili ne / jel desna strana veča od ljeve strane projecirane slike kako bi mogao adekvatno zarotirati projektor...